Când va atinge România numărul maxim de cazuri zilnice de COVID-19 în funcție de restricțiile impuse

România va ajunge la maximul numărului de cazuri de COVID-19 la mijlocul lunii noiembrie, arată o analiză realizată de Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universității din Washington.

Estimările și proiecțiile realizate de IHME arată că în actuala situație și cu măsurile luate de autoritățile din România, țara noastră va atinge un maxim al infectărilor cu COVID-19 în a doua săptămână a lunii noiembrie.

Analiștii americani au realizat trei scenarii privind evoluția cazurilor de COVID-19 în țara noastră: primul se referă la păstrarea actualelor restricții, al doilea este impunerea obligativității purtării măștii, iar al treilea vizează o relaxare a măsurilor.

Estimarea pentru România arată că în cazul introducerii obligativității purtării măștii, inclusiv în spații publice, numărul cazurilor va cunoaște o aplatizare și nu vom avea un vârf de creștere a cazurilor. Totuși, infecțiile vor începe să scadă abia din luna ianuarie.

Scenariul cel mai negru pentru România îl reprezintă o relaxare a restricțiilor. În acest caz, maximul infecțiilor estimate va fi atins abia la finalul anului și va ajunge la peste 90.000 zilnic.

Infecțiile estimate se referă la numărul de persoane despre care autorii studiului estimează că sunt infectate cu COVID-19 în fiecare zi, inclusiv cele care nu sunt testate.

În cazul scenariului în care vor continua actualele restricții, infecțiile estimate, când se va atinge vârful, este de aproape 30.000. În scenariul introducerii măștii obligatorie, numărul va rămâne sub 20.000 zilnic.

IHME a realizat estimări și în ceea ce privește numărul deceselor zilnice legate de COVID-19.

În acest caz, maximul zilnic al deceselor ar urma să fie atins la finalul lunii noiembrie, în scenariul menținerii actualelor restricții, și va ajunge în jurul a 200 de decese pe zi.

În scenariul introducerii măștii obligatorii, cele mai multe decese zilnice se vor înregistra în luna decembrie, dar nu vor depăși 130 pe zi.

În cazul relaxării restricțiilor, maximul deceselor zilnice va fi atins în luna ianuarie și va putea depăși 600.

Cifrele estimate de IHME au o rată de incertitudine destul de mare și reprezintă o medie a datelor adunate de analiștii americani.  

Mai multe articole...

Cele mai citite articole