Când va fi primită Ucraina în UE: Ce au convenit guvernul Ucrainei și reprezentanții Comisiei Europene

Publicat: 03 feb. 2023, 16:59, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Când va fi primită Ucraina în UE: Ce au convenit guvernul Ucrainei și reprezentanții Comisiei Europene

Timp de două zile, joi și vineri, la Kiev are loc o reuniune comună a Guvernului Ucrainei și a Comisiei Europene. 16 membri ai Comisiei Europene (adică cea mai mare parte a componenței sale!), inclusiv președintele Ursula von der Leyen, au venit în capitala Ucrainei.

Nu a existat niciodată un astfel de exemplu în istoria UE. Și, în general, deplasările comune ale consiliului de administrație al Comisiei Europene în străinătate nu sunt doar un eveniment rar, ci absolut excepțional.

De ce au ajuns comisarii europeni la Kiev?

La începutul acestei săptămâni, în cadrul unui briefing închis la Bruxelles, jurnaliștii au fost avertizați că evenimentele din această săptămână sunt menite în primul rând să transmită un semnal că aderarea Ucrainei la UE este inevitabilă.

„Se va alătura Ucraina familiei europene? Răspunsul este da, nu mai este o chestiune de „dacă”, a explicat un înalt oficial european, citat de publicația Evropeiska Pravda.

Într-adevăr, în discursurile Ursulei von der Leyen de la Kiev, această teză a primit atenția principală.

„Viitorul Europei este scris în Ucraina. Vrem să scriem acest viitor împreună cu dumneavoastră”, le-a transmis șefa Comisiei Europene miniștrilor.

Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor cu adevărat ambițioase, Bruxelles-ul nu este pregătit să vorbească concret, în special despre calendarul următoarelor etape ale procesului de mutare în UE. În prezent, Comisia Europeană nu promite să accelereze nici măcar măsurile pe care CE le-ar putea lua pe cont propriu.

Criteriile de candidat

Principala problemă rămâne situația îndeplinirii de către Kiev a șapte „criterii de candidat”, care reprezintă o condiție necesară pentru începerea negocierilor Ucrainei privind aderarea la UE.

Ursula von der Leyen a răspuns negativ atunci când a fost întrebată de European Pravda dacă Comisia Europeană este pregătită să furnizeze Ucrainei un document scris cu privire la ce anume ar trebui să facă Kievul pentru a îndeplini cerințele europene, spunând că Ucraina va fi evaluată abia în octombrie.

În ciuda acestui fapt, guvernul ucrainean crede că va primi în continuare o evaluare de primăvară din partea Uniunii Europene.

Se pare că la summit, cu participarea președintelui Zelenski, Kievul va ridica din nou această problemă, iar după aceea această decizie (care poate afecta fundamental data începerii negocierilor dintre Ucraina și UE!) va fi definitivă.

Comerțul care îndreaptă țara către UE

În mod public, în declarațiile oficialilor din cadrul unei reuniuni comune a guvernului și a Comisiei Europene, precum și în cadrul unei conferințe de presă ulterioare, părțile au subliniat că acum prioritatea este trecerea la piața unică a Ucrainei și a UE.

În condițiile în care aderarea politică a Ucrainei la UE nu poate fi prezisă și chiar premierul ucrainean Denys Shmyhal a fost forțat să explice că declarația sa privind disponibilitatea Ucrainei de a finaliza rapid negocierile de aderare nu înseamnă că este încrezător în acțiunile UE cât mai repede, economia și comerțul devin o prioritate și mai mare.

Acum, comerțul a devenit deja aproape liber după ce Uniunea Europeană a eliminat toate taxele în vara anului 2022 și a redus la zero cotele scutite de taxe vamale pentru a sprijini exportatorii ucraineni. Cu toate acestea, această decizie unilaterală a UE rămâne temporară – în prezent este confirmată până la jumătatea anului 2023.

Scutiri vamale extinse

Ursula von der Leyen a anunțat la Kiev că va iniția continuarea acestui regim excepțional pentru cel puțin încă un an. Mai multe surse EuroPravda din cercurile europene au dat asigurări că această decizie va fi probabil luată, în ciuda faptului că UE solicită producătorilor individuali să limiteze importurile din Ucraina. De asemenea, intrarea liberă a transportatorilor ucraineni de marfă în UE va fi prelungită cu un an.

În plus, acum Comisia Europeană declară că este pregătită să se îndrepte către o piață unică cu Ucraina.

Acesta este un nivel mult mai profund de integrare, în care UE nu numai că renunță la instrumentele tarifare, ci recunoaște, de asemenea, toate inspecțiile, certificatele etc. emise de autoritățile ucrainene.

În schimb, Ucraina ar trebui să introducă reglementări europene, standarde de siguranță etc. – atât pentru bunuri, cât și, probabil, pentru servicii (accesul întreprinderilor ucrainene pe piața serviciilor din UE este mult mai mic decât accesul la piața bunurilor).