Când vor putea românii să călătorească fără viză în America. Anunțul ambasadoarei SUA

Publicat: 31 mai 2024, 10:26, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Când vor putea românii să călătorească fără viză în America. Anunțul ambasadoarei SUA

Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România, a oferit un interviu în cadrul căruia a explicat când vom putea călători fără viză în SUA.

Întrebată despre momentul în care România va putea intra în programul Visa Waiver, ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a declarat:

„Cred că facem progrese în campania noastră care are ca scop încercarea de a aduce România în programul Visa Waiver. Au fost progrese în ceea ce priveşte acordurile care trebuie să fie semnate şi, de asemenea, am văzut că numărul de refuzuri scade. Rata de refuz este o chestiune-cheie în ceea ce priveşte calculele, dar nu e o chestiune politică, ci doar una legată de cifre, iar modul în care o putem rezolva este să avem mai multe cereri.

Deci românii ar trebui să ştie că ne pot ajuta în campania noastră, reînnoindu-şi viza, ceea ce pot face online, fără să fie nevoie să facă o programare şi să vină la ambasadă. Sper ca toţi aceia care au avut o viză în trecut, o vor reînnoi şi pot face asta online sau, dacă nu aţi avut niciodată viză pentru SUA, puteţi cere una, dar va trebui să veniţi pentru o întâlnire. Foarte mulţi români au venit pentru a-şi înnoi vizele. Recent a venit şi Gheorghe Hagi. Da, a fost o plăcere să-l cunosc şi, de asemenea, să aud despre marele meci din California, din 1994, atunci când România a învins Argentina. Meciul a fost în Los Angeles, un loc de suflet pentru mine.

Pe scurt, cred că facem progrese, dar nu există garanţii. Aşa cum am spus, este o chestiune de cifre, până la urmă. Sper să ajungem acolo, dar nu aş vrea să fac previziuni. O să vedem în ce stadiu vom fi la finalul acestui an. Eu aş vrea ca acest lucru să se întâmple cât mia curând, dar vom vedea”, a spus Kathleen Ann Kavalec, pentru Antena 3 CNN.

Românii pot sta în SUA fără viză timp de 90 de zile

Întrebată dacă termenul de 1 ianuarie 2025 este unul realist ca România să intre în programul Visa Waiver, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România a răspuns:

Noi măsurăm an de an. O dată pe an, analizăm situaţia din acel an. Acea perioadă se încheie în octombrie, dar durează o vreme până ce analizăm datele, aşa că, până la finalul anului, ar trebui să ştim dacă am atins targetul sau nu. Eu sper să reuşim, pentru asta lucrăm şi de aceea avem nevoie de mai multe reînnoiri de vize, mai ales în aplicaţii. Deci, toţi cei care ne privesc şi vor să ne ajute să atingem această ţintă, vă rog, faceţi această cerere pentru a face parte din acest program care vă permite să staţi în Statele Unite fără viză timp de cred 90 de zile.

Şi chiar şi atunci când România va intra în acest program, aceste vize vor fi în continuare valabile şi vor putea fi folosite, aşa că merită să o faceţi şi le suntem recunoscători românilor care ne-au ajutat cerând viză. Am cunoscut foarte mulţi români deosebiţi care au venit să ne ajute să promovăm acest program”

România depune eforturi constante pentru a fi acceptată în programul Visa Waiver, iar acest obiectiv ar putea fi atins în cursul anului viitor. Dacă acest lucru se va întâmpla, românii vor putea călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de viză.

„Din ce-am convenit, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat, în decembrie 2023, premierul Marcel Ciolacu.

În septembrie 2023, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunța că se depun eforturi susținute pentru a permite românilor să călătorească în Statele Unite ale Americii fără viză.

Programul Visa Waiver le oferă cetățenilor din țările participante posibilitatea de a călători în Statele Unite în scopuri de afaceri sau turism pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză. Conform celor mai recente estimări, includerea României în acest program ar putea deveni realitate începând cu anul viitor.