Cântăreții de operă îi învață pe cei care au avut Covid-19 cum să își aducă din nou respirația la un nivel normal

Cântăreţii de operă din Anglia îi învaţă să respire din nou pe cei care au avut Covid-19 şi au rămas cu sechele în urma bolii. Activităţile au loc în cadrul unui program de şase săptămâni dezvoltat de English National Opera şi un spital din Londra, relatează The New York Times.

Lecțiile au loc pe platforma Zoom, iar sesiunile sunt recomandate chiar de medici ca parte a planului de recuperare după Covid-19. 

Programul de şase săptămâni, denumit „E.N.O. Breathe”,  oferă pacienţilor lecţii personalizate, cu exerciţii de recuperare demonstrate clinic, însă modificate de profesori şi livrate online.

Canto medical

Au fost recrutaţi iniţial 12 pacienţi. După consultaţii cu un specialist vocal, ei au luat parte la sesiuni săptămânale de grup, care au avut loc online, susţinute de Zumpe, profesoară de canto de la Royal Academy of Music şi Garsington Opera.

Obiectivul era să îi încurajeze să îşi folosească la maxim capacitatea pulmonară, afectată de boală, în anumite cazuri, şi să îi înveţe să respire calm din nou şi să gestioneze anxietatea, o chestiune cu care mulţi dintre pacienţii cu sechele se confruntă.

„Ideea a apărut vara trecută, când au apărut informaţii că tot mai mulţi oameni care au fost vindecaţi după forme grave de Covid-19 încă se confruntă cu efecte ale bolii – de la dureri la nivelul pieptului, oboseală, stări de confuzie şi dificultăţi de respiraţie”, a declarat Jenny Mollica, care coordonează proiectele de comunicare şi asistenţă ale English National Opera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...