Căpetenia liberală, Costel Alexe, a primit și cherestea?

Publicat: 08 feb. 2021, 12:49, de Alin Șerbănescu, în News , ? cititori
Căpetenia liberală, Costel Alexe, a primit și cherestea?
Costel Alexe

Este deja de notorietate că DNA a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al mediului, Costel Alexe, după ce au descoperit că acesta ar fi pretins în mod direct, în perioada martie-aprile 2020 aproximativ 22 de tone de tablă.

Dar se pare că fostul ministru Alexe, actual Președinte al Consiliului Județean Iași, nu s-a oprit aici. Anul trecut ar fi primit și 300 de metri cubi de cherestea de cea mai bună calitate, afirmă surse bine informate.

Este deja de notorietate că DNA a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al mediului, Costel Alexe, după ce a descoperit că acesta ar fi pretins în mod direct, în perioada martie-aprilie 2020 aproximativ 22 de tone de tablă.

Dar se pare că fostul ministru Alexe, actual Președinte al Consiliului Județean Iași, nu s-a oprit aici. Anul trecut ar fi primit și 300 de metri cubi de cherestea de cea mai bună calitate, afirmă surse bine informate.

În vara anului 2020, ministrul Alexe, prin intermediul secretarului de stat Puiu Gelu i-ar fi comandat primarului Saghin Virgil cantitatea de cherestea în cauză. Fără să stea prea mult pe gânduri, primarul Saghin Virgil, i-ar fi cerut la rândul său administratorului S.C. Trans Luky S.R.L., Luchian Vasile să livreze la Iași, cu titlu gratuit cei 300 de mc de cherestea, care pentru asta ar fi fost răsplătit de fostul ministru liberal cu mai multe partide de exploatare a lemnului în județele Brașov și Prahova la un preț mult sub cel al pieței.

Ca simplu fapt divers, trebuie spus că oamenii din zonă afirmă că primarul comunei Vatra Moldoviței, Saghin Gheorghe, se lăuda frecvent că el l-ar fi propulsat în funcție pe fostul secretar de stat din Ministerul Mediului, Gelu Puiu.

Tot ca fapt divers, este de meționat și că polițistul din comuna Vatra Moldoviței, Purșega Florian-Ghiocel a afirmat la mai multe ședințe la care a luat parte că nu ascultă decât de ordinele primarului Saghin Virgil, care se pare că îi dispune inclusiv pe cine să sancționeze și pe cine nu.

Întâietate la licitații publice

Se pare că primarul Saghin Virgil a făcut din comuna pe care o păstorește o adevărată afacere de familie. Așa se face că firma soției sale, S.C. Dan-Gigi S.R.L. a avut mereu întâietate la adjudecarea licitațiilor publice organizate de primăria Vatra Moldoviței pentru exploatărea materialului lemnos și la ora actuală taie lemn din Ocoalele silvice Valcan și Tomnatic, peste limita legală admisă.

Dar primarul Saghin Virgil este un om bun și își protejează inclusiv prietenii, afirmă surse bine informate.

Așa se face că firma Gresie-Moisa S.R.L. Ciumârna, administrată de Moisa Dorel figura în luna decembrie 2020 cu cantități de material lemnos tăiat ilegal de 300 mc peste limita admisă, din mai multe zone adjudecate prin licitații publice organizate de primăria comunei Vatra Moldoviței.   

În aceeași situație se afla la sfârșitul anului trecut și firma Cristcostela S.R.L. Mănăstirea Humorului, deținută de Dobrean Cristian, care figura la rândul său cu  3.500 mc material lemnos tăiat ilegal.

Cu o astfel de încrengătură de prietenii, care pornesc de la nivel local și merg până în vârful statului, nici nu este de mirare că nu prea au succes acțiunile ministerelor de resort, pentru prevenirea și combaterea tăierilor de arbori din județul Suceava.

Așa se explică de ce cu ocazia unei acțiuni a Ministerului de Interne, desfășurată în vara anului trecut în colaborare cu Ministerul Mediului, proprietarii de gatere și banzicuri de pe raza comunei Vatra Moldoviței aflaseră din timp despre aceste controale și au ascuns mare parte din cantitățile de lemn tăiate ilegal. Așa că atunci când polițiștii și comisarii Gărzii de mediu au descins aici, nu au descoperit mari cantități de material lemnos tăiat ilegal.

Când vezi toată această situație desprinsă parcă din cunoscutul serial „Las Fierbinți”, poți doar să te intrebi dacă România mai are vreo șansă să revină la normalitate.