Capitala unei țări moare de sete! Barajele sunt goale, iar guvernul se pregătește de mutare. Ar putea fi primul caz din lume, de abandon al centrului administrativ al țării

Publicat: 25 iul. 2025, 11:33, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Capitala unei țări moare de sete! Barajele sunt goale, iar guvernul se pregătește de mutare. Ar putea fi primul caz din lume, de abandon al centrului administrativ al țării

Scene de coșmar în inima Iranului. Capitala Teheran, unul dintre cele mai populate orașe ale Orientului Mijlociu, riscă să devină un oraș-fantomă! Lipsa totală de apă și seceta cumplită obligă autoritățile să ia o decizie șocantă: mutarea capitalei în altă regiune!

Președintele Iranului a făcut un anunț cutremurător: „Situația este extrem de gravă. Teheranul chiar nu mai are apă”. Măsura radicală este analizată de urgență după ce nivelul barajelor a ajuns sub 10% și două dintre cele mai mari surse de apă ale orașului au secat complet.

Lacuri dispărute, baraje crăpate: imaginea catastrofei în Iran

Imaginile recente arată un peisaj apocaliptic: baraje transformate în cratere uscate, râuri care nu mai curg și pământul crăpat de căldură. Potrivit presei locale și agenției IRNA, șapte dintre cele mai importante baraje din jurul capitalei sunt aproape goale. Unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din țară va seca complet în mai puțin de o lună.

Provinciile sudice Hormuzgan și Fars sunt deja complet paralizate din cauza lipsei apei. Criza s-a agravat în ultimele săptămâni, iar climatologii avertizează: 80% din rezervele de apă ale Iranului sunt aproape complet epuizate.

Guvernul trage frâna de urgență: școli și instituții publice închise

În fața colapsului hidrologic, guvernul a luat măsuri disperate: toate școlile și instituțiile publice din țară vor fi închise până pe 26 iulie. Se discută și despre limitarea strictă a consumului de apă pentru populație și despre sancțiuni dure pentru cei care risipesc resursele.

Fără ploi serioase, aprovizionarea cu apă va fi imposibilă până în toamnă. Specialiștii nu exclud nici întreruperi frecvente de curent, pentru a reduce consumul industrial.

Mutarea capitalei, din film SF în realitate dură

Ceea ce părea o ipoteză fantastică începe să capete contur: guvernul Iranului analizează posibilitatea mutării capitalei!

Teheranul, care adăpostește peste 15 milioane de oameni, ar putea fi evacuat parțial sau complet. Autoritățile iau în calcul construirea unui nou oraș administrativ într-o zonă cu surse subterane de apă viabile, scrie Heute.

Criza din Iran pune pe masă o realitate dură: fără apă, chiar și cele mai mari orașe devin imposibil de locuit. Teheranul ar putea deveni primul caz din lume în care o capitală este abandonată din cauza secetei.