Capsula Dragon Endeavour a andocat la Stația Spațială Internațională

Capsula Crew Dragon Endeavour a companiei SpaceX, care are la bord un echipaj compus din patru astronauţi, a andocat sâmbătă la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit imaginilor difuzate în direct de serviciul de televiziune al NASA, informează AFP.

Prima fază a conectării (”soft capture”) a început la ora 9:08 GMT, la 424 de kilometri deasupra Oceanului Indian. A doua etapă (”hard capture”) a avut loc câteva zeci de minute mai târziu când a fost pus în funcţiune mecanismul care sigilează andocarea printr-o serie de 12 încuietori între ISS şi naveta spaţială.

„Hard Capture s-a finalizat, bun venit la Crew-2”, a spus astronauta americană Shannon Walker, în prezent comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Încăperea dintre capsulă şi ISS se află în prezent sub presiune astfel încât trapele dintre Endeavour şi Staţia Spaţială Internaţională să poată fi deschise.

Trapele urmează să fie deschise aproximativ la ora 11:15 GMT, iar la ora 11:45 GMT va avea loc ceremonia de întâmpinare a noilor sosiţi.

Echipajul Dragon Endeavour este alcătuit din doi astronauţi de la NASA – comandantul misiunii Shane Kimbrouh, în vârstă de 53 de ani, şi pilotul Megan McArthur, în vârstă de 49 de ani -, astronautul japonez Akihiko Hoshide, în vârstă de 52 de ani, şi un astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene, francezul Thomas Pesquet, în vârstă de 43 de ani.

Aceştia urmează să petreacă aproximativ şase luni la bordul staţiei orbitale, unde vor realiza experimente ştiinţifice şi activităţi de mentenanţă, înainte de a reveni pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...