Caragiale și Ceaușescu s-au mutat la COSR

La alegerile de ieri de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) am revăzut parcă „O scrisoare pierdută” a lui Ion Caragiale, unde Mihai Covaliu a jucat, pe rând, când rolul lui Zaharia Trahanache, când pe cel al lui Farfuridi.

Ion Teleanu

În celelalte roluri au făcut figurație Octavian Morariu-Tipătescu, Ion Țiriac- Nae Cațavencu, Alin Petrache- Agamiță Dandanache, Ionuț Stroe-Brânzovenescu și George Boroi- Pristanda. „Mai am două vorbe de zis. Iată dar opinia mea. Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”, a fost replica lui Farfuridi sub egida căreia s-au desfășurat alegerile de ieri de la COSR. Mai exact, alegerile s-a ținut după principiul după principiul:”la vremuri noi, tot noi”. De ce? Pentru că facem ce vrem!

Deși au trecut patru ani de la mai slabă performanță a României din ultimii 50 de ani, adică Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016, la nivelul COSR nu s-a schimbat mai nimic. Sau mai exact, cum spunea Farfuridi „să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Deși în acest an nu s-au organizat Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, iar Comitetului Internațional Olimpic a recomandat ca alegerile să se amâne cu încă un an pentru simplu fapt că nu poți evalua activitatea unui comitet olimpic național pentru că nu s-a ținut competitția, tandemul de vis din din fruntea COSR0 Covaliu- Boroi au pus de aleegri, pe repede înainte, în plină pandemie. Mai mult, ca profite de haosul din țară, au rganizat alegerile d eieri, când toată țara fierbe cu aleegrile locale și nimeni nu are timp de alegerile de la COSR. Adică, o golaniei pe față, sau mai direct, ciolaniadă în plină pandemie.

În 2016, Alin Petrache s-a retras din fruntea COSR și, ulterior, l-a impus pe Mihai Covaliu, iar locul de secretar general a lui Ioan Dobrescu a fost preluat de groparului clubului Steaua București, colonelul în rezervă George Boroi. Ieri, ca la congresele PCR unde Nicolae Ceaușescu era singurul candidat, Mihai Covaliu a fost singurul candidat și chiar a câștigat!!!, iar Petrache a revenit în Comitetul Executiv al COSR. De asemenea, și alți membrii care erau în bordul COSR la Rio de Janeiro în 2016 se regăsesc și azi. Cel mai elocvent exemplu este al Elisabetei Lipă, care până de la tragedia de la Colectiv era vicepreședinte COSR și anul următor s-a dus la Rio cu toată familia în calitate de ministru al Tineretului și Sportului. Acum, „Uța” Lipă este, din nou vicepreședinte, deși potrivit Chartei olimpice ea nu ar avea ce căuta în conducerea COSR pentru face politică și este membru al unui partid politic, fiind pe lista consilierilor PSD pentru Consiliul General al Municipiului București. Mai mult, în Charta olimpică se mai precizează că ofițerii în activitate, indiferent de armă, nu pot face parte din forurile de conducere ale comitetelor olimpice naționale. Dar, la noi, militarizarea COSR este pe față, la vedere, fără nicio sinchiseală. Mihai Covaliu, președinte CPSR- comisar șef de poliție, Camelia Potec- vicepreședinte- ofițer MApN, „Uța” Lipă-vicepreședinte- general de poliție în rezervă, George Boroi- secretar general- colonel MApN în rezervă, Georgeta Andronache, fina „Uței” Lipă- membru C.E. COSR – comisar șef de poliție sau Alina Dumitru-membru CA-ofițer MApN. La această cumetrie militară olimpică se mai adaugă și tandemul de vis al handabalului românesc- Alexandru Dedu- vicepreședinte COSR- Cristina Vărzaru-secretar general al FRH și membru în C.E. de la COSR. Practic, COSR a fost confiscat de grup restrâns de șmecherași, care și-au trecut forul olimpic românesc pe persoană fizică. Practic, deviza olimpică „Citius – Altius – Fortius” a fost înlocuită cu motto-ul: „mai încet, mai mic, mai slab”, iar sloganul sloganul COSR pentru Tokyo ar putea fi „cu tupeu și aroganță, adio mare performanță”! Dar așa se întâmplă atunci când lași biciul pe mâna maimuțelor și vrei să te iei la întrecere cu vulturii, zburând pe curcani!

Mai multe articole...

Cele mai citite articole