Carantina de noapte a intrat în vigoare. Timp de 30 de zile românii trebuie să respecte aceste reguli

Publicat: 09 nov. 2020, 00:00, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Carantina de noapte a intrat în vigoare. Timp de 30 de zile românii trebuie să respecte aceste reguli

Începând de astăzi, luni, 09.11.a.c., intră în vigoare noile reguli impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Cea mai importantă măsură este carantina de noapte. Românii nu vor mai avea voie să circule între orele 23:00-05:00 decât pentru motive absolut necesare având după ei o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, masca sanitară va fi obligatorie în toată țara, iar școlile vor trece în online.

Regulile vor fi valabile din noaptea de duminică spre luni, 8-9 noiembrie, între orele 00:00-5:00.

Noile reguli vor fi valabile timp de 30 de zile, iar ulterior autoritățile vor face o evaluare a eficienței lor în limitarea răspândirii virusului.

Noile măsuri de restricție

Masca devine obligatorie peste tot în țară, indiferent de rata de incidență la mia de locuitori. Toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani vor trebui să poarte mască.

Se închid terasele care au pereți pentru „izolare termică”, iar restaurantele rămân în continuare închise. De asemenea, se interzic petrecerile, mai precis „desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”.

Toate școlile din România trec în sistem online, inclusiv grădinițele. Doar creșele și after school-urile vor rămâne deschise.

Cea mai criticată măsură luată de Guvernul Orban este cea conform căreia se închid toate piețele din România. Nu puține au fost vocile care au criticat guvernanții și i-au acuzat că îi vor „îngropa” pe producătorii agricoli. Ulterior, s-au găsit soluții precum organizarea piețelor volante.

De asemenea, programul tuturor magazinelor se va termina la 21:00, excepție făcând farmaciile, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, care își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Autoritățile încurajează, de asemenea, munca de acasă, atât în companiile publice, cât și în cele private, pentru evitarea aglomerării transportului public. Acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, programul de lucru trebuie decalat, astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

În ce condiții este permisă circulația noaptea

Circulația în intervalul orar 23:00 – 5:00 este permisă doar pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale, declarația pe proprie răspundere și adeverința pot fi completate și online.