Caravana Institutului ”Marius Nasta” pentru depistarea tuberculozei în județul Timiș

Până pe data de 26 mai, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zonele rurale din județul Timiș, unde se înregistrează cazuri de tuberculoză.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Timiș este  de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Este vorba despre o caravană medicală dotată cu aparatură de radiologie de ultimă generație, diagnostic molecular rapid – teste GeneXpert – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei.

”Rolul caravanei este de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză beneficiază de consiliere și sprijin asigurate de Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic persoanelor diagnosticate cu tuberculoză aflate în situații sociale dificile, astfel încât aceștea să poată urma tratamentul până la vindecare.

 Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Specialiștii atrag atenția că, în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat, se mai află alte 10 cazuri nediagnosticate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...