Care ar putea fi noua vârstă de pensionare. FMI vrea să lucrăm mai mult, guvernele caută soluții fiscale urgente
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/pensionar-scaled-e1746426474241.jpg)
Noua vârsta de pensionare ar putea fi cea de 70 de ani, conform măsurilor economice impuse de FMI și de majoritatea guvernelor europene.
Noua vârstă de pensionare
Pe măsură ce economiile globale se confruntă cu provocări financiare tot mai mari, liderii din întreaga lume caută soluții pentru a menține stabilitatea economică pe termen lung. Una dintre aceste soluții este prelungirea perioadei de muncă pentru generația „baby boomer”, ce urmează să rămână activă pe piața muncii până la 70 de ani sau chiar mai mult.
Această măsură vine pe fondul unui deficit bugetar tot mai pronunțat, în care pensionările premature și creșterea numărului de pensionari activează un sistem economic deja fragil.
Unul dintre argumentele aduse de liderii economici, inclusiv cei de la Fondul Monetar Internațional (FMI), este creșterea semnificativă a funcțiilor cognitive și fizice ale muncitorilor seniori. Conform studiilor, o persoană de 70 de ani în 2022 avea aceleași funcții cognitive ca o persoană de 53 de ani în anul 2000.
Această realitate schimbă semnificativ perspectiva asupra capacităților angajaților vârstnici, care, potrivit experților, sunt mult mai inteligenți și mai puternici decât cei din urmă cu 25 de ani. Prin urmare, FMI susține că aceste persoane ar trebui să rămână active pe piața muncii mult mai mult timp decât în trecut.
Totuși, această recomandare vine cu o avertizare importantă: multe guverne, în special cele din economiile dezvoltate, se confruntă cu datorii publice istorice.
Potrivit FMI, dacă aceste țări nu își reglează economiile, va deveni din ce în ce mai dificil să susțină o creștere economică sustenabilă, mai ales în contextul unei populații îmbătrânite. Liderii economici subliniază că pentru a păstra un echilibru între datorii și PIB, va fi nevoie de „eforturi fiscale semnificative” în perioada următoare.
„Având în vedere perspectivele reduse de creștere și nivelurile istorice ridicate ale datoriei publice, multe țări vor avea nevoie de eforturi fiscale semnificative pentru a menține stabil raportul datorie/PIB după 2030“, a transmis FMI.
În Europa, guvernele au adoptat o strategie complementară pentru a spori forța de muncă, concentrându-se pe integrarea mai multor femei în această ecuație. Acestea sunt încurajate să se alăture pieței muncii prin politici îmbunătățite de sprijin pentru îngrijirea copiilor și concediul parental. Măsurile acestea vor permite o mai bună echilibrare a responsabilităților familiale și profesionale, contribuind astfel la creșterea economică.
Recalculări pentru pensionarii cu vechime
Pe lângă reformele legate de vârsta de pensionare, sistemul de pensii suferă și el modificări semnificative. Conform legii pensiilor din 2025, noii pensionari vor beneficia de majorări considerabile ale pensiilor, datorită includerii sporurilor, primelor și a al 13-lea salariu câștigate înainte de 1 aprilie 2001.
Aceste creșteri vor afecta în mod special angajații din domenii precum educația, medicina și construcțiile, unde veniturile variabile au fost o normă.
De asemenea, pensionarii cu o vechime lungă în muncă vor fi cei mai favorizați de aceste recalculări, având șanse mari să primească o pensie substanțial mai mare.