Care este „cheia” alegerilor prezidențiale și cât câștigă șeful instituției

Publicat: 18 mai 2025, 09:49, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Care este „cheia” alegerilor prezidențiale și cât câștigă șeful instituției
sura foto: colaj puterea.ro

Una dintre instituțiile-cheie în organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale este condusă de un director care este mai bine remunerat decât președintele României.

Despre Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) se vorbește doar când au loc alegeri locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, iar în restul timpului e …tăcere.

STS este „cheia” alegerilor

Dar, ceea ce se spune mai puțin este faptul că STS e instituția-cheie în toate alegerile, pentru că „asigură suportul tehnic de comunicații și tehnologia informației pentru birourile electorale și secțiile de votare, în vederea organizării și desfășurării proceselor electorale, asigurând permanent măsuri de reziliență și securitate cibernetică”.

Practic, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) asigură, conform prevederilor legale, implementarea și gestionarea sistemelor informatice necesare bunei desfășurări a procesului electoral:

– SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal;

– SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale.

Așadar, cheia validării voturilor este la STS și, de aceea, este foarte important cine asigură conducerea acestui serviciu secret.

Șeful STS, Ionel Bălan, mai bine remunerat decât președintele României

Prin Hotărârea nr. 76 a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 27 mai 2020, generalul inginer Ionel-Sorin Bălan a fost numit în funcția de director al STS.

Dar, ceea ce se știe mai puțin este faptul că șeful STS este mai bine remunerat decât președintele României și primul ministru.

Conform ultimei declarații de avere, directorul STS, Ionel-Sorin Bălan, încasează lunar 22.082 de lei, adică vreo 4.500 de euro, ceea ce înseamnă că îi intră în conturi cu 1.400 de euro mai mult decât este plătit președintele României sau premierul.

Trebuie precizat că generalul Ionel Bălan, 54 de ani, și-a construit cariera militară la Sibiu, unde a ocupat funcția de șef STS Sibiu, în perioada mandatelor lui Klaus Iohannis ca primar, după care, în 14.09.2017, a fost numit prim-adjunct al directorului STS, iar din 27 mai 2020 este directorul STS.

Ca atare, în aceste zile, toți ochii sunt îndreptați către STS, în special în seara zilei de azi. De ce? Voturile viitorului președinte al României depind în mare măsură de STS.