Care este contribuția minimă în 2020 pentru cumpărarea de vechime în muncă

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că venitul minim la care se calculează contribuția de asigurări sociale pentru persoanele care doresc să își cumpere vechime în muncă este salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, iar cota de contribuție pentru anul 2020 este de 25%.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de Guvern un proiect de Ordonanță de Urgență prin care persoanele care au vârsta de pensionare și cu stagiul incomplete de cotizare pot „cumpăra” vechime în limita a șase ani și la nivelul salariului minim brut pe economie.

„Cetăţenii români din ţară sau din străinătate, care nu au fost pensionari, şi care nu au fost asiguraţi în anumite perioade, vor putea încheia, până la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului”, potrivit comunicatului MMPS.

Sursa citată menționează că decizia luată de Guvern dă posibilitate obținerii dreptului la pensie persoanelor care, deja au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limita de vârstă.

Care sunt condițiile pentru cei care solicită achiziționarea de vechime în muncă

Ministerul Muncii explică faptul că persoanele care solicită achiziționarea de vechime în muncă trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din România sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

„Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului fiscal este de 25% în anul 2020. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la 31 august 2021”, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii.

Din 1 ianuarie 2020, valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe țară garantat este de 2230 de lei, iar pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, valoarea acestuia este de 2350 lei, în timp ce pentru domeniul construcţiilor salariul minim brut este de 3000 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Daca vreau sa cumpar vechime din 2008 tot pentru salariul minim din 2020 platesc contributia s au la salariul minim din 2008 plus eventual inflatia.in cazul in care platesc contributia din 2020 la punctajul pentru pensie mi se calculeaza raportul dintre salariul minim din 2020 si salariul mmediu pe economie din 2008?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...