Care este, în momentul actual, cel mai mare centru financiar al Europei

Amsterdam a devenit cel mai mare centru financiar al Europei și a detronat Londra. O consecință firească a Brexit-ului, spun analiștii financiari.

Acest lucru s-a întâmplat, potrivit unei analize Reuters, după ce tot ceea ce înseamnă Brexit a forțat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platformele de tranzacționare din interiorul blocului comunitar.

Tranzacțiile din capitala olandeză au însumat în medie 9,2 miliarde de euro zilnic în luna ianuarie, peste nivelul de 8,6 de miliarde de euro tranzacționat la Londra, potrivit platformei Cboe Europe.

Situația în 2020

În 2020 Londra înregistra, în medie, tranzacții în valoare de 17,5 miliarde de euro în fiecare zi, comparativ cu 5,9 miliarde de euro, volumul pe bursa de la Frankfurt, a doua cea mai mare din Europa anul trecut.

În paralel, pe atunci Amsterdamul se situa doar pe poziția a șasea în topul centrelor financiare europene, cu tranzacții medii de 2,6 miliarde de euro zilnic, tot conform platformei menționate.

Semnalul că Londra nu mai e „în cărți”

Acum situația este alta, unele tranzacții cu instrumente derivate s-au mutat de asemenea de la Londra la Amsterdam iar platforma ICE a anunțat săptămâna aceasta că tranzacționarea certificatelor certificatelor de emisii de carbon va fi mutată din capitala britanică în orașul olandez.

Potrivit analiștilor internaționali ai pieței financiare, acesta e semnalul că Bruxelles-ul dorește ca activitățile financiare în euro să se mute din capitala britanică pe bursele europene, pentru a construi o piață de capital mai puternică și pentru a putea supraveghea direct tranzacțiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...