Care este numele adevărat al Machu Picchu? Situl arheologic a fost numit greşit timp de peste 100 de ani

Timp de peste 100 de ani, unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, Machu Picchu, a fost cunoscut sub un nume greşit, potrivit unui raport publicat în Ñawpa Pacha: Journal of the Institute of the Andean Studies.

Incaşii care au construit oraşul antic l-au numit Huayna Picchu, se arată în raport.

Huayna se traduce prin „nou sau tânăr”, în timp ce Picchu înseamnă „vârf de munte” în limba indigenă Quechua, a declarat Emily Dean, profesor de antropologie la Southern Utah University din Cedar City. Ea nu a fost implicată în raport. Machu înseamnă „bătrân”, aşa că l-am numit vârful vechi al muntelui, a adăugat ea.

Se crede că aşezarea incaşă a fost construită în jurul anului 1420 ca o proprietate pentru incaşii regali care locuiau în Cuzco, capitala imperiului incaş, potrivit autorului raportului, Brian Bauer, profesor de antropologie la Universitatea Illinois din Chicago, potrivit CNN.

Când spaniolii i-au cucerit ulterior pe incaşi, Huayna Picchu a fost abandonat, se arată în raport. A fost ascuns timp de secole în adâncul munţilor Anzi până când exploratorul american Hiram Bingham l-a redescoperit în 1911.

În notele sale de pe teren, Bingham a decis să numească oraşul antic Machu Picchu, pe baza informaţiilor care i-au fost furnizate de ghidul său Melchor Arteaga, un fermier care locuia în zonă, a precizat Bauer.

În timpul cercetărilor lui Bauer despre Machu Picchu, acesta a găsit dovezi că numele original al oraşului fusese altul. Autorul raportului, Donato Amado Gonzales, istoric la Ministerul Culturii din Peru, a descoperit independent acelaşi model, aşa că au decis să facă echipă şi să dezgroape împreună numele real.

Cercetătorii au început prin a se uita la notele lui Bingham, unde acesta a declarat că nu era sigur de numele ruinelor atunci când le-a vizitat pentru prima dată. De acolo, Bauer şi Amado Gonzales au analizat hărţi şi atlase tipărite înainte şi după vizita lui Bingham.

Unul dintre cele mai uimitoare documente a fost un raport din 1588 în care se afirma că indigenii din regiunea Vilcabamba se gândeau să se întoarcă la Huayna Picchu, a declarat Bauer.

Eroarea de nume nu este surprinzătoare, a spus Dean, deoarece mulţi arheologi neperuvieni nu au depus prea mult efort pentru a cerceta numele locurilor şi nu înţelegeau pe deplin Quechua.

„În sens mai larg, această descoperire contestă naraţiunea populară conform căreia Hiram Bingham a descoperit Machu Picchu”, a spus ea. Localnicii ştiau despre sit cu mult înainte de sosirea lui Bingham.

Schimbare de nume?

În ciuda descoperirii numelui original al zonei, este probabil ca acesta să rămână în continuare Machu Picchu, a spus Bauer.

„Nu am sugera ca numele să fie schimbat, deoarece Machu Picchu este cunoscut în întreaga lume”, a adăugat el.

Machu Picchu este, de asemenea, publicat în mii de cărţi, articole, reclame şi documente juridice, a precizat Dean.

Poporul peruvian şi guvernul său au îmbrăţişat noul nume, aşa că, deşi este o adăugire interesantă la istoria sitului, nu va schimba numele modern, a precizat ea.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole