Care este singurul Institut din țară complet pentru bolile cardiovasculare

Publicat: 27 ian. 2023, 22:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Care este singurul Institut din țară complet pentru bolile cardiovasculare

Acesta este Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, unde, în 2022, s-au efectuat, printre altele, peste 1.000 de operații pe cord deschis, s-au tratat 398 de pacienţi cu infarct miocardic acut, li s-a prelungit viața multor pacienți datorită transplantului de cord.

Potrivit dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, autorul a numeroase intervenții chirurgicale de transplant de cord, IUBCvT este singurul din țară care acoperă întreaga paletă de activități legate de patologia cardiovasculare.

”Au fost de o mie de operaţii pe cord deschis, foarte mulţi pacienţi trataţi cu infarct miocardic, ceea ce dovedeşte două lucruri. Unul, faptul că morbiditatea (mortalitatea) prin boli cardiovasculare este în continuare o mare problemă în ţară şi este pe locul întâi în această zonă şi nu doar în România, ci peste tot bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul unu de mortalitate. Şi doi, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş are o activitate completă şi complexă, 24 cu 7, în care toate aceste intervenţii la adult, la copil, inclusiv transplantul cardiac se efectuează. Practic, suntem singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, cu rezultate bune”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.

Cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) , la Târgu Mureș se va construi un nou Institut al Inimii.

”Deci, practic scopul nostru este să creştem numărul de intervenţii chirurgicale şi, pe cale de consecinţă, să îmbunătăţim starea de sănătate a concetăţenilor noştri, pentru că în continuare infrastructura, diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare în România este mult, mult sub nivelul necesar (…) În continuare, în România, se fac cam jumătate din necesarul de intervenţii chirurgicale şi cardiologice de care ar avea nevoie populaţia noastră, pe baza unor studii statistice foarte clare”, a explicat dr. Suciu.