Care sunt joburile care vor dispărea în următorii 25 de ani

O companie americană de tehnologie avertizează că peste 10 % dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorii 25 de ani, precizând că printre joburile care vor dispărea se numără contabili, lucrători agricoli și chiar muncitori în construcții.

La polul opus, cele mai căutate joburi în următorii 25 de ani vor fi analiștii în securitate cibernetică, designerii de avatari robotici, inginerii biomedicali și cei genetici.

Fiindcă lumea este într-o continuă schimbare iar locurile actuale de muncă vor fi automatizate, va fi nevoie de oameni care să programeze roboți. Bogdan Badea, CEO eJobs, explică de ce vor înceta angajatorii să investească în oameni.

„Sunt acele meserii care pot fi replicate de o mașină sau de un program, software, cel mai bun exemplu ar fi zona de contabil primar care în anumite segmente a fost înlocuit. O mașină poate să lucreze 24 ore, un angajat nu. Și o mașină se poate strica, dar nu își poate da demisia. Practic ai un angajat care e 24 din 24, 7 zile din 7 la dispozitia ta și nici nu cere concediu”, a declarat Bogdan Badea, citat de Digi24.ro.

Specialiștii precizează că lupta cu tehnologia este deja pierdută, iar singurul lucru benefic în această situație este să investim în cercetare și ne adaptăm noii realități.

„Tehnologia va intra foarte mult în zona medicală, fie că vorbim de telemedicină, inginerie genetică, uitați-vă cât de mult se investește acum pentru găsirea unui vaccin, ai nevoie de tehnologie și inginerie medicală pentru a produce acest vaccin. Și agricultura e un domeniu de viitor. Dacă România nu își dezvoltă agricultura și nu ajunge la o agricultură tehnologizată, n-o să fim competitivi. La fel: chimia, biochimia, materialele inteligente. Niciodată dezvoltarea tehnologică nu a dus la șomaj masiv, ci la reorganizare, recalificare și oamenii care și-au pierdut un loc de munca într-un anumit domeniu s-au recalificat și au găsit oportunități în alte părți”, susține Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica din București:

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...