Care sunt marile temeri ale românilor care vor să-și cumpere o locuință

Publicat: 29 mart. 2021, 12:15, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Care sunt marile temeri ale românilor care vor să-și cumpere o locuință

Un studiu realizat de ING Bank, care a abordat achiziționarea unei locuințe, a relevat cele trei mari temeri legate de acest proces. Situația financiară, calitatea și integritatea viitoarei case, și cele care vizează relațiile interpersonale ale cumpărătorului.

Ideea de a cumpăra o locuință aduce satisfacții mari, dar pentru mulți achiziția este posibilă mai ales printr-un credit bancar. Vrem să înțelegem care sunt grijile clienților și măcar în aspectul ratelor lunare le aducem mai multă predictibilitate în planuri. Creditul ipotecar 7FIX are șapte ani de rate lunare fixe, ce protejează clienții de fluctuațiile indicilor de referință din piața bancară,” spune Roxana Cristea, Head of Lending Tribe ING Bank România.  

Resursele financiare sunt cel mai des menționate în topul temerilor cu exemple precum incertitudinea cu privire la ziua de mâine, posibilitatea ca locuința să coste mai mult decât estimarea inițială, posibilitățile financiare mai mici decât cele necesare pentru o astfel de achiziție. Totodată, deși nu este legată în mod direct de resursele financiare, viitorii proprietari se tem că locuința de astăzi s-ar putea să nu fie potrivită nevoilor lor de mâine, implicit că investiția din prezent se va dovedi o alegere greșită.

Calitatea locuinței și relațiile cu familia

În al doilea rând apar fricile legate de calitatea și integritatea achiziției, spre exemplu riscul seismic sau eficiența energetică (inclusiv izolație). temerile sunt prezente în mod egal, fie că este vorba de clădiri vechi sau noi. Clădirile vechi necesită reparații în mod constant, iar pentru clădirile noi apar întrebări legate de conformitatea reglementărilor de construcție, posibilitatea ca investitorul să intre în faliment sau plece cu banii fără să termine proiectul, accesul la utilități, cum ar fi canalizare, gaz, electricitate și implicațiile obținerii acestora (birocrație, costuri, timp).

Motivele personale și interpersonale care duc la reticență în achiziționarea unei locuințe menționate de respondenți sunt: potențiale certuri cu partenerii de viață până când găsesc o locuință acceptabilă pentru amândoi, unii menționând chiar că ar prefera să aibă un partener stabil înainte de a începe căutarea unei locuințe; probleme de sănătate neașteptate care i-ar împiedica să continue să plătească ratele la un credit, dar și posibilitatea să nu se înțeleagă cu vecinii sau că ar putea exista zgomot.