ITP obligatoriu la șase luni pentru anumite mașini. Excepții de la regulă

Publicat: 16 apr. 2024, 22:01, de Viorela Pitulice, în Transporturi , ? cititori
ITP obligatoriu la șase luni pentru anumite mașini. Excepții de la regulă

Inspecția tehnică periodică va trebui să fie efectuată la fiecare șase luni de către mașinile care desfășoară activități de RENT CAR, fie că vorbim de cele utilizate pentru transportul în regim de închiriere sau cele folosite pentru serviciul de închiriere. Sunt și excepții, vehicule care sunt exceptate de la efectuarea ITP.

Este vorba de mașinile lente, care, prin construcție, nu pot atinge o viteză mai mare de 25 km/h, ele fiind exceptate de la ITP, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.

După ce a fost aprobată de Camera Deputaților, Legea merge, acum, la promulgare.

Mașinile lente, exceptate

Iniţiativa legislativă clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.

Obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică nu privește și vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor şi vehiculelor cu tracţiune animală.

În același timp, proiectul clarifică şi unele dispoziţii cu privire la examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.