Care sunt țările cu cele mai mari pensii de stat?

Analiștii de la Picodi au cercetat cuantumul pensiilor de stat în 44 de țări din întreaga lume și au verificat dacă acești bani asigură cel puțin o calitate minimă a vieții.

Dintre cele 44 de țări analizate, persoanele care trăiesc în Norvegia primesc cele mai mari pensii, aproximativ 1.800 de euro pe lună, conform celor mai recente statistici oficiale.

Elveția și Statele Unite ale Americii se disting, de asemenea, prin pensia de stat ridicată.

În România, datele Institutului Național de Statistică arată că în jur de 4 milioane de persoane primesc pensii, iar valoarea medie a acestei indemnizații este de aproximativ 1.800 de lei net sau 376 de euro.

În România, coșul de produse de bază reprezintă aproape 30% din pensia medie.

Pensionarii din Albania, Moldova și Ucraina primesc însă sume mult mai mici.

Cât plătesc pensionarii pe alimentele de bază

Autorii studiului de la Picodi au comparat prețurile produselor de bază cu pensia medie. Astfel, coșul este format din 10 grupe de alimente: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, pește, fructe și legume. Această listă reprezintă recomandările OMS pentru alimentația persoanelor în vârstă. Deși lista este foarte limitată, aceste produse, în cantitățile indicate, sunt suficiente pentru a satisface necesarul minim lunar de nutrienți al unei persoane vârstnice obișnuite. Valoarea medie a coșului de produse alimentare de bază este de 534 lei.

Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor și pensii a fost înregistrat în Norvegia, Austria și Franța. În aceste țări, coșul de produse de bază reprezintă 13,4%, 13,7% și, respectiv, 14,3% din pensia medie.

În acest clasament, România a ocupat locul 28 din 44 de țări, cu un rezultat de 28,7%.

Dintre țările incluse în acest studiu, situația pensionarilor din Ucraina este cea mai proastă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...