Care sunt zonele unde fermierii se confruntă cu secetă puternică

Publicat: 03 mart. 2023, 11:30, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Care sunt zonele unde fermierii se confruntă cu secetă puternică

Seceta se face simțită în mai multe zone din țară. Astfel, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm la grâul de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, arată prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) valabilă până pe 9 martie.

Aceeași situație se întâlnește și pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei. În același timp, în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).

Culturile de câmp se vor afla în continuare în starea de repaus biologic, în majoritatea zonelor. De asemenea, la câmpie, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor desfăşura uşor mai lent.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra înfrunzirea şi înfrăţirea (30-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%).

De asemenea, rapiţa se află în faza de creştere a frunzelor (6-10 frunze).

În același timp, speciile pomicole şi viticole se află în starea de repaus vegetativ în aproape toată ţara. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică se poate semnala faza de umflare a mugurilor de rod, mai ales la speciile timpurii de sâmburoase, se arată în prognoza agrometeorologică.

Pentru această perioadă este recomandată efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru însămânţările de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.), îndeosebi pe terenurile unde umiditatea solului este optimă. De asemenea, trebuie avut în vedere controlul biologic al semănăturilor de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) la ieşirea din iarnă, dar și continuarea efectuării controlului viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor/ramurilor la viţa-de-vie şi pomii fructiferi, efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole (tăieri, tratamente fito-sanitare, etc.), precum şi continuarea arăturilor în vederea pregătirii terenurilor pentru însămânţările de primăvară, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Perioada 3 – 9 martie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3 şi 9 grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii ţări.

În același timp, temperatura maximă se va încadra între 2 şi 14 grade C, în majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura minimă a aerului va oscila între -7 şi 4 grade C în toate zonele de cultură, izolat producându-se îngheţ superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.

Precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ploi locale în aproape toate regiunile, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) izolat în nordul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase şi de luncă este posibil să se producă ceaţă, asociată cu burniţă.