Care va fi bugetul Ministerului Afacerilor Interne în anul 2022 și ce salarii vor avea polițiștii

Ministerul Afacerilor Interne va avea în anul 2022 un buget mai mare cu 11%, după cum a precizat ministrul Lucian Bode, în cadrul unei emisiuni TV, unde a oferit detalii și despre salariile polițiștilor.

Legea 153/2017 prevede majorarea etapizată, în patru etape, a veniturilor celor care lucrează în sistemul de ordine publică, aici mă refer strict la componenta Ministerului Afacerilor Interne. În 2019 a fost acordată acea majorare, de 1/4, în 2020 a fost acordat 1/4, în 2021, prin ordonanță, au fost înghețate salariile bugetarilor, deci nu s-a mai acordat acel 1/4, și în 2022 ar fi restanța de 1/4 plus restanța din 2021, însemnând ceva peste 1 miliard de lei. Dacă s-ar aplica strict 1/4, ca să vă spun valoarea, ar fi undeva la 270 de lei valoare netă pentru fiecare angajat, deci nu este o valoare foarte mare”, a explicat Lucian Bode pe B1 TV.

Salariul net pe care îl încasează polițiștii

„Tot aud de salariile din Ministerul Afacerilor Interne… Vorbesc de salariu net. Un agent debutant are 2.243 de lei, după care agent 4, 3, 2, 1, până la agent principal, 2.900 de lei. Un ofițer debutant are 2.411 lei, după care urcă până la ofițer specialist suma la 4.106 lei. Vorbesc de salariul net, la care se adaugă, evident, echipamentul, drepturile de echipament, dar și le cumpără, deci primește și cheltuie banii respectivi, aproximativ 250 de lei. Mai are, cel care are, că nu toți au spor de specialist de clasă, s-a acordat anul trecut pentru 95.000, 35%, mai are sporul de solicitare neuropsihică, dar vorbim de venituri nete, fără sporuri, de categoria celor pe care vi le-am prezentat aici. Un agent debutant care lucrează în stradă pe ordine publică câștigă 2.243 de lei. Acolo se adaugă sporurile, dacă le are, se adaugă drepturile de echipament, dar pe care le cheltuie, se adaugă drepturile de hrană, care sunt 1.054 de lei, se adaugă orele suplimentare, dacă le face, dar net aceasta este valoare”, a mai spus el.

Potrivit oficialului, „bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2022 crește cu 11%, de la 20,55 miliarde la 23,6 miliarde”. „E o creștere importantă. Este adevărat că la categoria fonduri europene, titlul 58, creșterea este de la 1,5, cât am avut aprobat anul trecut, pe 2021, am executat puțin peste 1 și am primit aproape 3 miliarde, deci o creștere de aproape 2 miliarde la fonduri europene”, a adăugat șeful MAI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...