Careul de ași ai rotativei de pe masa lui Klaus Iohannis

La sfârșitul lunii mai, președintele Klaus Iohannis va numi un nou premier, fapt pentru care deja pe masa acestuia se află spre analiză patru sau chiar cinci propuneri.

Patru unu și unul sau …niciunul

La ora actuală, președintele Klaus Iohannis are pe masă patru propuneri de premier din partea PSD: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Gabriela Firea. Însă, problemele cu cei patru sunt extrem de complicate când vine vorba de susținere. Pe Marcel Ciolacu nu-l susține coaliția și nici anumite servicii, dar îl vrea partidul. La Sorin Grindeanu susținerea vine de la servicii și de afară, dar nu-l vrea partidul. În schimb, Mihai Tudose n-are susținerea coaliției, dar are sprijin extern și ca urmare a faptului că este europarlamentar. Însă, Gabriela Firea n-are susținerea partidului și nici a coaliției, însă este varianta cea mai comodă de premier până la anul viitor, atât pentru PSD cât și pentru PSD, dar mai ales pentru opoziție.

Varianta de rezervă

Potrivit informațiilor noastre, președintele Klaus Iohannis are și o variantă de avarie, dacă actuala coaliție nu se înțelege asupra unuia dintre cei patru posibili  premieri. Este vorba despre faptul că șeful statului ar declanșa alegeri anticipate care, conform scenariului, ar putea avea loc în octombrie 2023.

Jocuri de culise pentru ministere

Jocurile de culise pentru ocuparea unor ministere cheie după rotativă au ajuns la un nivel extrem de ridicat întrucât miza este foarte mare, însă un lucru este aproape cert: Sorin Grindeanu va rămâne în Guvern. Dacă Grindeanu ajunge premier, Marcel Boloș va fi ministrul Transporturilor, iar europarlamentarul Victor Negrescu va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În cazul când Sorin Grindeanu va rămâne ministrul Transporturilor, Boloș va rămâne la MIPE. De asemenea, este cert că actualul consilier prezidențial Cosmin Marinescu va fi noul ministru de Finanțe.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole