Casa Radio, proiectul de suflet al lui Ceaușescu: De ce a rămas în ruină de peste 3 decenii SPECIAL

Publicat: 18 mai 2024, 07:23, de Cezar Andrei, în Orașul meu , ? cititori
Casa Radio, proiectul de suflet al lui Ceaușescu: De ce a rămas în ruină de peste 3 decenii SPECIAL
Casa Radio, proiectul de suflet al lui Ceaușescu: De ce a ramas in ruina de peste 3 decenii SPECIAL

Bucureștiul este plin de clădiri abandonate, însă cea mai cunoscută și grandioasă dintre ele este, fără îndoială, Casa Radio. Începută de Nicolae Ceaușescu, construcția-fantomă din centrul Capitalei zace și acum neterminată și plină de buruieni, după mai bine de trei decenii de la ridicarea primelor structuri. În prezent, singura utilitate a clădirii este ca spațiu de amplasare a afișelor publicitare.

La începutul anilor ’70 Nicolae Ceaușescu a luat decizia ca Bucureștiul să treacă printr-un amplu proces de transformare urbanistică, ]n urma unor vizite efectuate în 1971 în Republica Populară Chineză, Coreea de Nord, Vietnamul de Nord și Republica Populară Mongolă.

Liderul PCR a rămas plăcut impresionat de ceea ce a văzut în aceste țări comuniste și a dorit să urmeze modelul lor. Printre proiectele pe care plănuia să le realizeze s-a numărat și celebra Casă Radio, construcție începută în anul 1986 și care urma să găzduiască Muzeul Național al Republicii Socialiste Române.

Citește și: Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu – Dezvăluiri despre opulența dictatorilor comuniști

Întreg proiectul urbanistic pentru București al dictatorului român a fost început mult mai devreme, grăbit fiind și de cutremurul din 1977. Astfel, din dorința de a construi ”un oraș grandios, demn de epoca respectivă”,  Ceaușescu a ordonat demolarea a aproximativ 7 km pătrați din zona centrală a orașului. Aici se aflau aproximativ 10.000 de imobile, dar și numeroase clădiri de patrimoniu.

Toate acestea au fost efectiv rase de pe fața pământului, iar locul lor a fost luat de piețe și construcții care se doreau monumentale, uriașe și inspirate din țările asiatice vizitate anterior.

Proiectul urbanistic anunța construirea unor clădiri impozante, în acord cu principiile comuniste. Casa Poporului, noul sediu administrativ al R.S.R., Bulevardul Victoria Socialismului, Biblioteca Națională și, atenție, Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România au fost cele mai reprezentative.

Citește și: Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns un tun imobiliar

Casa Radio era oarecum izolată față de celelalte proiecte, fiind situată pe malul stâng al Dâmboviței, în zona Eroilor. Clădirea mamut urma să fie construită pe un teren de 10 ha, în locul hipodromului din București, care aparținea clubului Steaua.

Cu o structură și un design asemănătoare cu cele ale Casei Poporului, Casa Radio se dorea a fi ”un pui” al clădirii care astăzi găzduiește Parlamentul României. Așa cum am precizat anterior, lucrările la Casa Radio au început în 1986 și s-au desfășurat într-un ritm alert până în 1989, când Revoluția a pus cruce însă acestui mega proiect de infrastructură. Totuși Ceaușescu a avut parte de o satisfacție.

Chiar dacă nu erau terminate decât fațada și structura de rezistență a construcției, înainte cu câteva luni de căderea regimului, la 23 august 1989, aici a fost organizată prima și singura paradă de Ziua Națională. Cuplul de dictatori a privit cu mândrie, de la balcon, manifestațiile. Au defilat atunci prin fața lor armata, pionierii și sportivii care au scris istorie la competițiile majore.

Proiectul Casei Radio prevedea ca sediul muzeului să fie o clădire de șapte etaje compusă din două corpuri identice, dar în oglindă. Intrarea principală în muzeu urma să se facă prin Strada Știrbei Vodă.

Casa Radio

Casa Radio

Casa Radio, abandonată de autorități după Revoluție

După căderea regimului comunist, lucrările au fost abandonate. După alți câțiva ani în care a rămas în paragină, construcția a fost transferată de la Ministerul Culturii în administrarea Radioteleviziunii române. Scopul? Asigurarea unui nou sediu pentru Radiodifuziunea română, așa-numita „Casă Radio”.

Însă rezultatul a fost același: zero investiții. Au urmat ani în care mastodontul-fantomă a fost chiar și subiectul unor povești înfricoșătoare. Aici au avut loc crime, iar oamenii străzii obuișnuiau să se adăpostească printre ruine, zona devenind astfel mai degrabă ocolită.

În 2004, terenul capătă o nouă destinație. Guvernul Năstase decide să realizeze în zonă, în parteneriat public-privat, un proiect imobiliar. Astfel, în urma Hotărârii de guvern 1494/2004 apare proiectul ”Dâmbovița Center”, dezvoltat pe platforma Casei Radio.

Acționarii erau firma israeliană Plaza Centers (75%), dezvoltator imobiliar, Compania Națională de Investiții (15%) și investitori turci cu o pondere de 10 procente. Terenul a fost concesionat de Plaza Centers pe o perioadă de 49 de ani. Consiliul General al Municipiului București aprobă Planul Urbanistic Zonal prin Hotărârea 106/30.03.2009 și consfințește proiectul ”Dâmbovița Center”.

Noul proiect avea următoarea structură: trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 de etaje, un mall (în locul Casei Radio), o roată panoramică, o fântână cu jocuri de lumini, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care urma să fie oferită autorităţilor locale.

Ulterior, proiectul a fost contestat de Ordinul Arhitecților din România, de Uniunea Arhitecților din România si de ONG-uri. Principala obiecție făcea referire la mall-ul care urma să apară și la faptul că după construirea acestui centru comercial, traficul ar fi fost sufocat, mai ales că zona era deja aglomerată de mașini.

Casa Radio

Casa Radio

Criza financiară a năruit spreanțele investitorilor

Anii au trecut iar de proiect s-a ales praful pe fondul problemelor financiare cu care s-a confruntat principalul investitor. Constructorul a transmis că a cheltuit 85 de milioane de euro pe demolări, proiectare și lucrări la fundație până în 2010, iar criza economică a stopat proiectul.

În 2012, reluarea lucrărilor a fost anunțată cu mult fast, dar în realitate nu s-a mai făcut nimic. Patru ani mai târziu, un raport al Plaza Centers arăta că ”pot exista riscuri de reglementare referitoare la dreptul Guvernului Român de a expropria proiectul Casa Radio sau altele referitoare la sancțiunile pe care le pot impune Plaza Centers în ceea ce privește proprietatea.

Mai mult, aceste drepturi sunt supuse rezilierii în anumite circumstanțe, de către Guvernul Român, cum ar fi în eventualitatea întârzierii în realizarea proiectului”.

AFI Europe a intrat pe fir: încercarea de a cumpăra Casa Radio de la Plaza Centers

În 2019, AFI Europe, grupul israelian care deține mall-ul AFI Cotroceni, a semnat o scrisoare de intenție cu Plaza Centers pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni al proiectului. Valoarea ofertei era de 60 de milioane de euro. Cu toate acestea, afacerea nu s-a concretizat, iar Casa Radio a rămas în continuare în ruină.

De atunci și până în prezent, cele două grupuri comerciale au semnat în total 4 acte adiționale de prelungire cu câte un an a datei până la care ar putea fi finalizată achiziția acțiunilor Plaza de către AFI în proiectul Casa Radio.

Casa Radio

Casa Radio

Litigiul Plaza Centers cu statul român privind Casa Radio

Plaza Centers, care dorește vânzarea pachetului majoritar de acțiuni, a depus o cerere de arbitraj la ICSID, în 2022. Compania solicită daune compensatorii pentru pierderile înregistrate cu întârzierea proiectului Casa Radio, care urma să fie construit în parteneriat public-privat cu statul român.

Anul trecut, guvernul României a aprobat un memorandum prin care s-a decis rezilierea Contractului PPP cu Plaza Centers prin introducerea unei acțiuni arbitrale la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra și a mandatat Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reprezentarea statului român în procedura arbitrală privind rezilierea contractului, arată Economica.net.

Astfel, disputa se va tranșa în urma deciziei Curții de Arbitraj de la Londra, care urmează să stabilească cine se face vinovat de neexecutarea contractului PPP. Aceste chestiuni, vor fi esențiale pentru sprijinirea poziției României şi în arbitrajul ICSID, arată avocații consultați de România, potrivit sursei citate.

Primarul Nicușor Dan a pus și el ochii pe terenul unde se află Casa Radio

În 2021, la scurt timp după preluarea mandatului de primar general al Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că are și el planuri pentru terenul pe care a fost contruită Casa Radio. În mod nerealist, edilul Bucureștiului anunța atunci construirea unui campus universitar după ce Ministerul Dezvoltării ar fi obținut acel spațiu și l-ar fi dat în administrarea Primăriei Generale.

”În ceea ce privește Casa Radio, acolo este o oportunitate pentru Bucuresti, nu neaparat cladirea, cat terenul de 10 hectare care este in jurul ei.

Trebuie ca Ministerul Dezvoltarii sa preia inapoi acel teren. Bineinteles, eu mi-as dori ca, dupa acest moment, Ministerul sa-l dea in administrare sau in orice forma Primariei Capitalei. Mi-as dori ca acolo sa facem un nou campus universitar. Orice am face acolo, oricum trebuie sa facem o mare dezbatere publica, pentru ca este un teren important”, a declarat Nicusor Dan pentru observatornews.ro.

Casa Radio

Casa Radio

Dată uitării, Casa Radio se afundă sub propria măreție

Chiar dacă este lăsată în paragină, Casa Radio rămâne un proiect măreț al vremurilor nu de mult apuse. Enigmatica clădire continuă să fascineze și reprezintă o atracție pentru turiștii străini care nu contenesc să o fotografieze.

În prezent, grandioasa construcție folosește drept spațiu pentru afișele comerciale care deseori ajung și la dimensiunea unei fațade a clădirii.

Angajații firmei de pază care asigură securitatea spațiului respectiv ne-au spus că există un contract de confidențialitate cu proprietarul, iar obiectivul este ”strict protejat”, astfel că nimeni nu are voie să pătrundă în acest spațiu.

”Sunt doar dărâmături și tavane căzute”, ne-a precizat un paznic, adăugând că ”pe tura mea nu intră nimeni”, atunci când a fost întrebat de reporterii Puterea.ro despre posibilitatea ca oameni ai străzii să se adăpostească acolo.