Case ”la prețul unui espresso” în Sicilia

Publicat: 24 iun. 2024, 14:34, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Case ”la prețul unui espresso” în Sicilia

În 2019, comuna Sambuca di Sicilia din Provincia Agrigento, situată în sudul Italiei, a devenit faimoasă pentru vânzarea de case cu doar 1 euro. După succesul vânzărilor din 2019 și 2021, Sambuca di Sicilia scoate acum la licitație un nou lot de case ieftine, cu prețul de pornire de 3 euro.

Aceste inițiative au devenit o metodă populară pentru orașele rurale cu populație în scădere de a atrage noi locuitori și de a preveni deteriorarea locuințelor abandonate. În timp ce astfel de proiecte au eșuat în alte localități, Sambuca a avut un succes răsunător, atrăgând cumpărători din SUA și Orientul Mijlociu. Vânzările au generat aproximativ 20 de milioane de euro pentru economia locală.

În prezent, satul sicilian pune la vânzare zece case cu prețul de pornire de 3 euro. Locuințele sunt situate în vechiul cartier sarazin al orașului și sunt la fel de solide din punct de vedere structural ca cele vândute anterior. Casele au fost abandonate după un cutremur din 1969 și aparțin autorităților locale, ceea ce simplifică procesul de vânzare comparativ cu situațiile în care consiliile trebuie să intermedieze între cumpărători și proprietarii privați.

Motivul din spatele acestei inițiative este că „casele la prețul unui espresso” din Sambuca au generat venituri necesare pentru contracte importante pentru constructori, arhitecți și designeri locali. De asemenea, au încurajat deschiderea de locuri de cazare și magazine turistice și au creat spații de lucru pentru nomazii digitali, stimulând astfel economia locală.

Aceste proiecte au schimbat și demografia orașului. Sambuca a devenit deosebit de populară printre cumpărătorii din Statele Unite, ceea ce i-a adus supranumele de „Mica America” datorită comunității mari de americani care s-au stabilit în regiune.

Cu toate acestea, în timp ce inițiativa a revitalizat Sambuca, cei care doresc o experiență autentică, înconjurați de localnici, ar trebui să caute în alte părți.