Cât afectează războiul economia Ucrainei: Previziunile sunt extrem de proaste

Economia Ucrainei se va reduce aproape la jumătate, în acest an, din cauza războiului, cu șanse de revenire în anii următori, dacă va fi deblocată activitatea în porturile maritime, arată o analiză a Băncii Naționale a Ucrainei, publicată joi.

Conform acesteia, se estimează o scădere a PIB în trimestrul al doilea la 40%.

„Economia Ucrainei se va micșora cu o treime în 2022 dar, odată cu deblocarea porturilor de la Marea Neagră, aceasta va reveni la creștere, în 2023-2024. Un atac rusesc la scară largă a dus la o scădere accentuată a activității economice în Ucraina. La începutul războiului, o treime din întreprinderi au încetat să funcționeze. Motivele sunt distrugerea fizică și ocuparea temporară a unor regiuni întregi, un nivel ridicat de incertitudine și riscuri, încetarea legăturilor logistice și de producție, migrația forțată în masă a populației Ca urmare, în martie, PIB-ul a scăzut rapid, ceea ce a dus la diminuarea acestuia în primul trimestru cu 15,1%”, se arată în comunicatul băncii, citat de agenția ucraineană de știri Ukrainski Novini.

BNU susține că, începând cu luna aprilie, activitatea economică a început să se relanseze, afacerile și populația adaptându-se treptat la noile condiții de funcționare.

La acest lucru a contribuit, de asemenea, eliberarea regiunilor nordice și scăderea numărului de regiuni cu conflicte active.

Potrivit sondajelor operaționale ale Băncii Naționale, la sfârșitul primăverii doar 14% dintre întreprinderi nu funcționau.

Cu toate acestea, utilizarea capacității activității operaționale a rămas semnificativ mai mică decât nivelul de dinainte de război.

Ca urmare, potrivit rezultatelor din trimestrul al doilea, potrivit estimărilor Băncii Naționale, declinul economiei s-a apropiat de 40% față de anul precedent.

Luptele din est și sud, distrugerea infrastructurii în alte regiuni, blocada porturilor maritime și cererea scăzută în majoritatea sectoarelor vor împiedica redresarea economică în lunile următoare.

O contribuție semnificativă la scăderea PIB va fi o scădere a activității în agricultură ca urmare a ocupării temporare și exploatării terenurilor, a distrugerii echipamentelor precum și a pregătirii insuficiente a terenurilor cu îngrășăminte și produse de protecție a plantelor.

Odată cu finalizarea fazei active a războiului, se preconizează o consolidare moderată a cererii consumatorilor, revigorarea activităților de investiții, inclusiv datorită perspectivelor de integrare europeană a Ucrainei.

Cu toate acestea, având în vedere pierderile semnificative de producție și potențialul uman, precum și riscurile de securitate încă ridicate, ritmul de redresare a economiei ucrainene în perioada 2023-2024 va fi de aproximativ 5-6% pe an.

La sfârșitul lunii iunie, Banca Națională a Ucrainei anunța că anticipează o scădere a PIB-ului Ucrainei în 2022 cu cel puțin o treime și o creștere a prețurilor de 20%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...