Cât cheltuie un fumător în fiecare an

Un recent studiu al Alianței contra fumatului din Franța relevă creșterea costurilor pentru acest viciu în fiecare an, ajungând la peste 200 de euro pe lună, transmite Top sante. Și fumătorii din România cheltuie mult pe țigări: aproximativ 600-700 lei lunar.

Un viciu care, pe lângă că afectează dramatic sănătatea fumătorilor, adâncește inegalitățile sociale și îi pune pe unii fumători în situația de a renunța la cumpărături de primă necesitate.

A fuma costă scump. Totuși, cu tot impactul acestui viciu asupra bugetului personal – mai ales în vremuri de inflație -, trei fumători din zece nu știu cât cheltuie pe lună pentru țigări.

Potrivit studiului Alianței contra tutunului din Franța, publicat pe 9 ianuarie anul acesta, în prezent, un fumător cheltuie în medie  207 euro pe lună și aproximativ 2.484 euro pe an.

Fumatul adâncește inegalitățile sociale și de sănătate, avertizează Alianța. În cazul persoanelor aflate sub pragul sărăciei, tabagismul poate reprezenta până la 30% din cheltuielile obișnuite, afirmă Alianța franceză contra fumatului.

Renunță la cumpărături de primă necesitate

Dramatic este că jumătate dintre fumători au renunțat la cumpărături de primă necesitate –  cum ar fi alimente, produse de igienă sau la cheltuieli legate de sănătate –  pentru a putea să cumpere țigări.

Alianța evidențiază că s-a dublat numărul fumătorilor în rândul francezilor al căror venit este cel mai mic, că acest viciu este mai prezent la persoanele cu nivel de educație scăzut și șomeri.

Aceste persoane sunt și cele mai puțin receptive la mesajele de prevenire și au șanse foarte mici de a avea acces la sprijin pe termen lung pentru a reuși să scape de acest viciu.

Chiar dacă nu s-a realizat un studiu similar, cu siguranță în punctele esențiale problemele sunt aceleași și în cazul fumătorilor din țara noastră. Un calcul superficial arată că un fumător de un pachet de țigări pe zi, cu un preț mediu de 20 de lei, cheltuie 600 de lei pe lună și circa 7.200 pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...