Cât costă cu adevărat să produci un kilogram de cașcaval? Din lapte adevărat, nu din ulei de palmier sau de balenă

Publicat: 29 dec. 2021, 09:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Cât costă cu adevărat să produci un kilogram de cașcaval? Din lapte adevărat, nu din ulei de palmier sau de balenă

În timp ce fermele românești de vaci de lapte sunt tot mai puține, iar fermierii se plâng de prețurile mici pe care le primesc de la procesatori, importurile de lapte, dar și de produse procesate au continuat să crească, în 2021. Cât despre prețuri, acestea sunt neverosimil de mici, oricum am da-o, iar de multe ori sfidează orice logică.

“Vin produse ieftine de afară, cașcaval la 9 lei kilogramul făcut din ulei de palmier și ulei de balenă, acela nu se poate numi lapte, că nu poți să mulgi un copac, laptele îl dă un mamifer. La un calcul simplu, cașcavalul de 9 lei are doar eticheta, ambalajul și transportul care l-a adus până la poarta fabricii, înăuntru cred că era zero, probabil a văzut laptele doar când a trecut tirul pe lângă o turmă de vaci. Este o cerere destul de mare pe piață, pentru că este ieftin. Cum să faci cașcaval la prețul acesta, când pentru un kilogram de cașcaval ai nevoie de peste 11 litri de lapte, iar prețul laptelui este de 2,3 lei/litru la poarta fabricii?!”, a declarat Nicu Bumb, director executiv al firmei Mirdatod, cea care produce Telemeaua și Cașcavalul de Ibănești, la o conferință de profil.

La acest moment, în opinia producătorului român, principala problemă pentru el, dar și pentru alți producători locali, este faptul că intră produse ieftine din afară. Pe de altă parte nici nu poate fi trecut cu vederea faptul că în timp ce la raft produsele se scumpesc, la poarta fermei prețul pe care îl primesc fermierii rămâne neschimbat.

‘’Pe zi trece prețul laptelui crește, niciun hipermarket n-a vrut să crească prețul produselor, toți au spus că li s-au scumpit utilitățile. Este o problemă foarte mare care se va vedea în februarie când consumatorii vor rămâne fără bani, vor veni și facturile mari la gaze, energie electrică, în spate este un lanț, dacă o verigă dispare, tot lanțul se rupe’’, a precizat Nicu Bumb.

Compania Mirdatod este prezentă pe piață din 1994 și colectează lapte de la peste 4.800 de fermieri. Producția se realizează în două unități – una la Ibănești cu o capacitate de procesare de 75.000 litri pe zi și o fabrică nouă la Reghin – cu o capacitate de 190.000 litri/zi. Produsele companiei sunt prezente în aproape toate hipermarketurile din țară