Cât costă un an de vechime pentru pensie în 2025 și ce condiții trebuie să îndeplinești
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/pensii.webp)
În 2025, un an de vechime pentru pensie costă minimum 12.150 lei, iar contractul de asigurare socială facultativă poate fi încheiat pentru cel mult 6 ani, în scopul completării stagiului de cotizare necesar pentru pensionare.
Preţul pentru un an vechime
În 2025, persoanele care vor să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie pot face acest lucru în baza unui contract de asigurare socială, încheiat cu Casa Teritorială de Pensii, potrivit Digi 24. Legea nr. 360/2023 permite oricărui cetățean să contribuie facultativ, cu o sumă lunară calculată în funcție de salariul minim brut, stabilit pentru anul viitor la 4.050 lei.
Contribuția minimă lunară este de 1.012,50 lei, ceea ce înseamnă că un an de vechime costă 12.150 lei. Cei care doresc pot plăti mai mult, în funcție de venitul pe care vor ca statul să-l ia în calcul la stabilirea pensiei. Contractul se poate încheia pentru o perioadă între o lună și cel mult 6 ani, până la momentul pensionării.
Care este stagiul minim de cotizare
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani pentru femei și bărbați, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, dar pentru femei aceasta va crește treptat până în 2035, de la 62 de ani și 3 luni, la 65 de ani. Tot până în 2035, și stagiul complet de cotizare contributiv pentru femei va crește treptat, de la 32 de ani și 8 luni, până la 35 de ani.
Cei care vor să se pensioneze pentru limită de vârstă trebuie să depună o cerere la casa teritorială de pensii, împreună cu toate actele necesare care dovedesc perioada lucrată sau perioadele asimilate, precum și actele de stare civilă. Dacă cererea e depusă în termen de 30 de zile de la îndeplinirea condițiilor, pensia se acordă din ziua în care persoana devine eligibilă. Altfel, pensia se acordă de la data înregistrării cererii.
Contribuția la sănătate pentru pensii mai mari de 3.000 de lei, începând cu septembrie 2025
Începând cu 1 septembrie 2025, pensionarii din România care încasează pensii mai mari de 3.000 de lei vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cuantum de 10% aplicată sumei care depășește acest prag. Măsura vizează toate tipurile de pensii, fie că sunt din sistemul public, din Pilonul II sau III, fie că sunt pensii speciale, și face parte dintr-un pachet legislativ prin care Guvernul încearcă să echilibreze bugetul și să reducă excepțiile fiscale.
Modificarea elimină scutirea de la plata CASS pentru pensionari și introduce o abordare unitară pentru toate formele de venit din pensii. Astfel, în cazul unei pensii de 5.000 de lei, se va reține contribuția de 200 de lei (10% din diferența de 2.000 de lei față de plafonul de 3.000 de lei). Este important de menționat că, dacă un pensionar are două pensii care separat nu depășesc 3.000 de lei, dar împreună da, fiecare pensie va fi analizată individual, iar dacă niciuna nu depășește pragul, nu se va plăti CASS.
Pe lângă contribuția de sănătate, se modifică și impozitul pe venit pentru pensii. Venitul impozabil va fi determinat după deducerea a 3.000 de lei și a eventualei CASS datorate. Ce rămâne va fi impozitat cu 10%. Pentru o pensie de 5.000 de lei, după deduceri, impozitul se va aplica pe suma de 1.800 de lei.
Guvernul argumentează că această reformă este necesară pentru corectarea dezechilibrelor din sistemul de sănătate, în condițiile în care peste 10 milioane de persoane beneficiază în prezent de scutiri la plata CASS, în timp ce doar 6,3 milioane contribuie efectiv.
De asemenea, din 2025, statutul de coasigurat va fi restrâns. Soții, soțiile sau părinții fără venituri nu vor mai fi automat asigurați și vor avea acces la sistemul public de sănătate doar dacă achită contribuția corespunzătoare a șase salarii minime brute pe an, adică aproximativ 2.430 de lei.