Cât de contagioasă este varianta Delta. Este sau nu mai periculoasă decât celelalte variante ale coronavirusului?

Delta reprezintă deja un motiv serios de îngrijorare în rândul oamenilor. Varianta a fost recunoscută ca o variantă de îngrijorare SARS-CoV-2 în mai 2021 și s-a dovedit extrem de dificil de controlat la populațiile nevaccinate.

Delta, spre deosebire de celelalte variante, considerate cel puțin la fel de periculoase, a trimis pacienții infectați direct la terapie intensivă, ducând la o presiune uriașă asupra sistemului sanitar din toată lumea.

Cât de contagioasă este varianta Delta?

Potrivit abc.net, Delta are un R0 de 5-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată o transmite în medie pe alte cinci până la opt persoane. Aceasta se compară cu un R0 de 1,5-3 pentru tulpina originală.

Așadar, Delta este de două până la cinci ori mai contagioasă decât virusul care a circulat în 2020.

SARS-CoV-2 este virusul care cauzează COVID-19. SARS-CoV-2 se transmite prin picături pe care o persoană infectată le eliberează atunci când respiră, tuse sau strănut. În unele circumstanțe, transmisia are loc și atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, apoi îi atinge fața.

Virusul continuă apoi să se replice. Deși adesea nu există simptome încă, persoana a devenit infecțioasă.

Persoanele cu COVID-19 par a fi cele mai infecțioase cu două zile înainte până la trei zile după începerea simptomelor, deși nu este clar dacă acest lucru diferă de Delta.

Pe măsură ce virusul se replică, încărcătura virală crește. Pentru Delta, încărcătura virală este de aproximativ 1.200 de ori mai mare decât tulpina inițială.

Cu o replicare mai rapidă și încărcături virale mai mari, este ușor de văzut de ce Delta provoacă detectarea contactelor și se răspândește atât de rapid.

Este mai mortală?

Studiile preliminare din Canada și Singapore au constatat că persoanele infectate cu Delta au mai multe șanse de a necesita spitalizare și totodată prezintă un risc mai mare de a muri decât cele cu virusul original.

În studiul din Singapore, pacienții cu Delta au avut 49% șanse de a dezvolta pneumonie și 28% șanse de a avea nevoie de oxigen suplimentar. Acest lucru a fost comparat cu o șansă de 38% de a dezvolta pneumonie și 11% care au nevoie de oxigen cu tulpina originală.

În mod similar, un studiu publicat din Scoția a constatat că Delta a dublat riscul de spitalizare în comparație cu varianta Alpha.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Transelectrica

Directoratul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”–SA, societate administrată în sistem dualist, cu sediul social în str. Olteni nr. 2–4, clădirea „PLATINUM...
Oana Sivache, inlocuita de la sefia ASSMB de Nicusor Dan

Oana Sivache, înlocuită de la șefia ASSMB. Nicușor Dan: ”Primarul Bucureștiului...

Primarul Nicușor Dan a înlocuit-o din funcție pe Oana Sivache, director ASSMB, vizată de o anchetă DNA! Vezi în rândurile de mai jos ce...