Cât de mult se reduce sprijinul cuplat la legumele cultivate în spații protejate în PNS

Sprijinul cuplat la legumele cultivate în spații protejate se va reduce semnificativ în Planul Național Strategic (PNS), susțin legumicultorii, care vorbesc de un ajutor anual estimat între 800 euro și 1500 euro maximum/ha pentru perioada 2023-2027, de câteva ori mai mic față de alocarea pentru intervalul 2014-2021.  

Din păcate, veștile nu sunt bune nici pentru anul 2022, pentru care este așteptat un sprijin cuplat care ar putea să varieze între 2.500-3.500 euro/ha, potrivit calculelor efectuate de producători, pentru că oficial nu s-a anunțat nimic. Spre comparație, în 2021, suma a fost de 5.005 euro/ha, iar în 2020 – 4844,4 euro/ha.

Legumicultorii se plâng de lipsa de comunicare dinspre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care nici la această dată nu a făcut publice fondurile alocate pentru anul 2022 legumiculturii pentru plata sprijinului cuplat. Producătorii spun că au aflat suma de pe site-ul oficial al CE și nicidecum de la funcționarii din minister.

Citeste si Micii fermieri pot să facă singuri tratamentele fitosanitare. Nu este nevoie de studii de specialitate

‘’Dacă în 2021 MADR a notificat o sumă de 12,3 milioane euro, pentru 2022 se pare că aceasta ar fi de 8,4 milioane euro, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă. Nu știm cât va fi valoarea pe hectar, vom rămâne probabil undeva între 2500 si 3500 euro/ha, maximum’’, a declarat  pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt.

PNS – lovitura de grație

Sprijinul cuplat pentru legumele în spatii protejate are o alocare de doar 2,6 milioane euro anual în PNS, spune Păunel, care susține că nici în această privință experții MADR nu au ținut cont de solicitările producătorilor, comparativ cu 13,4 mil euro în perioada 2014-2020.

‘’Între 2014 și până în 2022, valoarea totală a sprijinului a oscilat, dar niciodată nu a scăzut sub 7 milioane de euro pe an. Acum, este o bătaie de joc la adresa întregului sector, care oricum se confruntă cu probleme mari din cauza majorărilor de prețuri la energie și inputuri, dar și a războiului din Ucraina. În niciun caz nu se sprijină micul fermier, astfel. Am cerut minimum 20 milioane euro pe an și primim 2,4 milioane euro pe an prin PNS. Mai bine creștem 3-4 vaci de lapte sau de carne că fac cât 2 hectare de sere’’, a mai precizat Păunel.

În 2021, suma alocată pentru plata sprijinului cuplat pentru producția de legume în spații protejate a fost de 12 370 460 euro, numărul de hectare eligibile la plată ridicându-se la 2.470. 

Citeste si Megainvestiţie într-o seră de tomate pe zeci de hectare la Sibiu. Planurile polonezilor de la Citronex. Exclusiv

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...