Cât de precisă va ajunge localizarea apelurilor la 112. Blocurile noi, cartografiate 3D

Premieră pentru serviciile de urgenţă din Europa: România urmează să devină prima țară, unde toate clădirile de blocuri nou construite vor trebui să fie cartografiate 3D, astfel încât să fie ușurat accesul forţelor de intervenție de urgență la locul precis identificat prin 112. 

Vineri, Guvernul României a adoptat, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi implementate măsuri ce vor asigura creşterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgenţă 112.

La acest nou tip de localizare cu acurateţe crescută se va apela ldoar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, susțin autoritățile. Pentru localizare, nu mai contează modelul de telefon folosit, chiar și cele cu tehnologii mai vechi pot fi luate în calcul. Mai trebuie menționat faptul că ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri.

”Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), fiind elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România. Actul normativ va permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu”, a transmis Ministerul Cercetării.

În topul european

România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa şi cel mai bun dintre statele UE cu relief complex, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

”Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătăţire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agenţiilor de intervenţie de urgenţă la locul precis identificat prin 112”, a declarat ministrul.

Cum se face localizarea în prezent

La acest moment, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât şi pe baza GPS-ului, funcţiilor şi senzorilor încorporaţi în telefoanele inteligente. 

În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, însă arii de localizare sunt mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situaţii, respectiv mai mari de 50 km2 pentru un sfert dintre ele.

”Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgenţă 112, ca urmare a dependenţei de terminalul mobil şi a limitărilor asociate acestei tehnologii. Astfel, noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată”, au mai transmis oficialii ministerului. 

Aceştia anunţă că, practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea. 

”O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenţă 112 permite intervenţia mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont. Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, avalanşe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite”, au mai precizat oficialii ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...