Cât de pregătită este România pentru valul de frig care se anunță

Publicat: 27 ian. 2023, 12:57, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Cât de pregătită este România pentru valul de frig care se anunță
gaze_conducte

Vremea călduroasă de până acum nu ne-a împiedicat să avem cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de gaze naturale din Europa, deși producția zilnică nu doar că acoperea consumul, dar permite și exportul.

Conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă, România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din UE în această iarnă (Ungaria are o viteză mai mare de golire a depozitelor comerciale, dar Ungaria este singura țară din UE care are un depozit de înmagazinare strategic din care nu se extrag gaze de cât în condiții excepționale). 

Prețuri mici vs securitate energetică

S-a ajuns astfel ca depozitele de gaze din România să mai dețină 68,3% din capacitatea lor de înmagazinare. O cantitate mai mică decât media europeană de 74,8%.

„În zilele următoare se anunță o scădere a temperaturii aerului, aspect care va determina o creștere a consumului de gaze în România. Chiar dacă s-au extras importante cantități de gaze din depozite în ultimele 3 luni, nivelul temperaturilor prognozate nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Nivelul gazelor extrase din depozite au fost similare cu cele din anul 2021, deși anul acesta a fost temperaturi mult mai mari decât anul trecut.

„În Europa, multe țări au considerat că perioada caldă din această iarnă și prețurile mici a gazelor de pe bursele de profil, este o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a se pregătii pentru iarna următoare. În România furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit care au preț ridicat și care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare și prețuri mai mari la gazele vândute”, explică situația Chisăliță.

Conform acestuia, diferența dintre managementul utilizării depozitelor de gaze din România și alte țări din Europa pleacă de la divergența securitate energetică versus prețuri mici la gaze. Dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul prețului mare, în România atingerea unor prețuri mai mici la gaze sunt mai importante decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

În ceea ce privește asigurarea zilnică cu gaze în România, în data de 25 ianuarie 2023 sursele din România acopereau consumul și permiteau exportul a cca. 2,2 mi mc/zi (4,5% din sursele de gaze zilnice ale României).