Cât de rapid trimite NATO în România forțe suplimentare. Precizările ministrului Apărării

Publicat: 02 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Cât de rapid trimite NATO în România forțe suplimentare.  Precizările ministrului Apărării

În România vor veni forțe NATO suplimentare, iar un anunț în acest sens va fi făcut în cel mult, câteva zile. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut precizări în acest context.

Ministrul Apărării spune că, în această perioadă, autoritățile române sunt în contact zilnic cu omologii care au anunțat că ar putea trimite trupe la noi. În timp ce Franța a făcut doar un anunț de principiu, Statele Unite au admis că aproximativ 1.000 de militari ar putea fi trimiși la noi, pentru îmbunătățirea descurăjării unor eventuale agrăvări a situației din zona Mării Negre.

Deja, Pentagonul a pus în alertă 8.500 de militari, care în cazul escaladării conflictului de la granița ruso ucraineană, ar putea fi dislocați rapid în Estul NATO. „În principiu știm că vin, nu știm exact data în care vor veni sau unele elemente de detaliu dar cu siguranță vin, noi avem contact în fiecare zi în acest domeniu și probabil că va veni în această zile în foarte scurt timp”, a precizat Ministrul Apărării, Vasile Dîncu într-un interviu pentru Radio Europa FM.

Ministrul a răspuns că nu poate aprecia

La întrebarea dacă e vorba de zile, de săptămâni, de luni, ministrul a răspuns că nu poate aprecia, „dar s-ar putea să fie vorba de zile. Venirea nu poate fi foarte rapidă, într-o zi sau două, dar evident că există un scenariu care nu înseamnă pregătiri de luni de zile ci înseamnă o prezență cât se poate de rapidă, conform scenariilor privind acest lucru. Nu va fi o prezență întârziată cu siguranță”.

După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, România a făcut constant și insistent demersuri la aliații din NATO să trimită  trupe la noi.

Ministrul român de Externe se va consulta cu omologii din Formatul Bucureşti 9

Pe de altă parte, într-un interviu acordat marți seară postului american CNN, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este un “nonsens” ultima acuzație, de marți, a președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că scututl antirachetă de la Deveselu ar fi o amenințare pentru Rusia. c

Joi, la București, ministrul român de Externe se va consulta cu omologii din Formatul Bucureşti 9 (B9), cu ministrul francez de Externe și cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.