Cât de relevant este „impulsul” în pariurile sportive? Este o alegere bună pentru o strategie de pariuri?

Publicat: 22 feb. 2024, 17:14, de Vlad Stefan Orjan, în Advertoriale , ? cititori
Cât de relevant este

Un lucru foarte comun pentru case de pariuri online este că, în general, cotele stabilite pentru un anumit eveniment încorporează dinamica echipelor sau a sportivilor implicați. Cu alte cuvinte, cotizatoarele iau prea des în considerare seria de victorii și performanțele anterioare ale echipelor înainte de a decide asupra liniilor și prețurilor. Toate agențiile de pariuri sportive online România recunosc rolul „impulsului” și, chiar dacă nu există dovezi științifice sau statistice care să facă legătura între seria de victorii și următoarele performanțe, acesta este frecvent integrat și reflectat în cote.

Există o noțiune larg răspândită în rândul pariorilor, conform căreia pariurile din impuls reprezintă o strategie destul de bună atunci când vine vorba de sport. Ideea de bază este că impulsul există în sport, fie între meciuri, fie în cadrul unui singur meci și, din moment ce există, responsabilitatea unui bun parior sportiv este de a valorifica acest lucru în avantajul propriu. Dacă reușește să fie precis și exact la obiect atunci când seria de victorii este încă în desfășurare, atunci poate avea profituri și se poate lăuda cu abilitățile sale excepționale de pariere.

Cu toate acestea, se pare că acest tip de abordare se potrivește mai bine pariorilor sportivi mai ocazionali sau pariorilor recreaționali, care sunt mai dispuși să își bazeze alegerile pe ceea ce se numește impuls. Sau chiar pariorilor sportivi care sunt mai predispuși să trateze pariurile sportive ca pe un joc de cazino, cum sunt cei care se găsesc la cea mai buna casa de pariuri online.

Sau poate fi, de asemenea, pentru pariorii sportivi mai avansați și mai profesioniști care urmăresc îndeaproape seriile de victorii și au făcut o analiză mai atentă a modului în care acestea vor afecta performanța unei echipe într-un meci din NBA, să spunem. 

Dar adevărul este că nu există nicio dovadă sau relație stabilită statistic între impuls și performanța ulterioară. Cel puțin în modul obiectiv sau într-o manieră de relație cauză-efect la care ne-am aștepta pentru a considera încrederea în impuls ca fiind un criteriu viabil pentru pariuri sportive.

Momentumul este probabilitatea percepută ca fiind mai mare de succes, care derivă din presupunerea că, din moment ce o echipă se confruntă cu o serie de victorii sau cu o serie de victorii, va continua să facă acest lucru. Pe scurt, nu este altceva decât credința că o echipă – sau un jucător individual – va avea din nou o apariție câștigătoare după ce a obținut mai multe câștiguri într-o serie în ultima vreme. Adesea spunem că au un impuls în acest moment și că acest lucru va aduce mai multe victorii.

O serie de victorii este, de fapt, cel mai bun punct de plecare pentru un nou meci sau chiar pentru o performanță în cadrul unui meci. Este stimulant, stimulant, revitalizant și motivant. De fapt, este tot ceea ce este necesar pentru a face ceva excepțional de bine. Datorită așa-numitului impuls, am văzut echipe care au doborât recorduri, atleți care au realizat lucruri de neimaginat și, în general, sporturi care avansează în moduri la care nu ne-am gândit niciodată înainte. 

Deși impulsul, potrivit psihologilor și analiștilor sportivi, nu este nimic mai mult decât o „percepție”, care persistă și perseverează și face ca echipele și jucătorii să capete o încredere enormă. 

De fapt, aceștia dobândesc atât de multă încredere încât își valorifică și își aplică abilitățile mai eficient și mai eficace și, în cele din urmă, obțin mai mult. Și sfârșesc – foarte des fac acest lucru – prin a obține mai multe victorii, prin a avea mai multe performanțe bune pe care le-au pus deja în evidență și prin a adăuga mai multe victorii la seria lor de câștiguri. 

Dar acest lucru poate fi valabil pentru sportivii sau pentru echipele întregi în sine și poate să nu aibă nimic de-a face cu modul în care pariorii sportivi fac alegerile atunci când pariază. În general, este o abordare greșită să pui mult accent și importanță pe succesul experimentat până acum atunci când încerci să prezici ce se va întâmpla în viitor.

Momentum este foarte subiectiv și, deși există o convingere puternică că acesta afectează performanța unei echipe și dacă aceasta are șanse mai mari de a câștiga; concluzia este că nu există nimic tangibil care să susțină acest argument. În unele cazuri, încrederea excesivă în momentum pentru a face alegeri profitabile la casele de pariuri sportive online, poate duce la rezultate opuse.

Luați în considerare, de exemplu, pariul pe diferența de puncte pe care îl puteți plasa pe oricare dintre site-urile de case de pariuri de top din România și faptul că, din moment ce există o percepție larg răspândită că o echipă are un impuls, este posibil ca diferența de puncte stabilită să nu reflecte de fapt scenariul realist. Pariorii, crezând în impulsul echipei, își fac alegerile, doar pentru ca la final să vadă pariurile pierdute dacă presiunea este prea mare pentru echipă și dacă s-au format așteptări nerealiste din cauza seriei de victorii. 

Un astfel de lucru nu este neobișnuit în pariurile sportive online și este un lucru pe care pariorii ar trebui să îl aibă mereu în minte, atunci când își dau seama că alegerile lor sunt făcute pe baza impulsului perceput.