Cât de sigură este centrala nucleară de la Cernavodă

Centrala nucleară de la Cernavodă are două reactoare cu o capacitate de câte 720 MW fiecare. Aceasta asigură aproximativ 20% din totalul producției de energie la nivelul național.

Cât de ridicat este gradul de securitate la amplasamentul strategic al centralei, atât din punct de vedere fizic, cât și cibernetic? Un aspect mai puțin cunoscut este că zborurile în spațiul aerian de deasupra centralei sunt interzise, pentru a evita riscul unui accident aviatic. De asemenea, centrala nucleară de la Cernavodă are implementate sisteme de securitate cibernetică dezvoltate la cel mai înalt nivel în raport cu exigențele impuse de standardele industriei nucleare, în baza planurilor de analiză și răspuns la amenințări.

Mijloace tehnice adecvate, proceduri specifice și resurse umane verificate

Reprezentanții Nuclearelectrica spun că securitatea fizică a centralei de la Cernavodă este asigurată prin mijloace tehnice adecvate, proceduri specifice și resurse umane verificate și pregătite pentru îndeplinirea tuturor cerințelor legale referitoare la protecția fizică a unei centralei nucleare.

”În calitate de operator de servicii esențiale, planurile și măsurile de securitate cibernetică implementate atât de către personalul centralei, cât și de către autoritățile române cu atribuții specifice, se aliniază la prevederile Legii 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, precum și la normele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), și sunt modernizate și actualizate constant”, au declarat pentru ziare.com reprezentanții Nuclearelectrica.

De asemenea, sistemul tehnic de protecție fizică este dezvoltat și modernizat continuu pentru a asigura la standarde ridicate protecția materialelor nucleare, instalațiilor nucleare, precum și a personalului care își desfășoară activitatea pe platforma nucleară de la Cernavodă. Măsurile de securitate fizică a centralei nuclearelectrice de la Cernavodă îndeplinesc toate cerințele și normele internaționale ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) și ale Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)”, au mai subliniat cei de la Nuclearelectrica.

1 COMENTARIU

  1. „Cât de sigură este centrala nucleară de la Cernavodă”
    Această siguranță de astăzi va aduce vreo „Subvenție” mai mare pentru costurile de încălzire pentru pensionari, studenți, elevi și companie.
    În loc de 135 de Ron, beneficiarii de ajutor pentru locuință care locuiesc singuri urmează să primească o subvenție unică de 270 de Ron pentru costurile de încălzire. Pentru gospodăriile de două persoane există 350 de Ron, pentru beneficiarii de împrumuturi pentru studenți și elevi de formare profesională 230 de Ron pentru acei muncitori întreținători de familie – șomeri venit minim garantat 400 de Ron.
    Potrivit guvernului României, 4,7 milioane de cetățeni vor beneficia de acest lucru – mai ales pensionarii, părinții singuri și persoanele care câștigă puțin. Ar fi trebui să primească banii direct în contul lor, fără o cerere?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...