Cât de sigure sunt parolele create cu ChatGPT şi alte modele AI

Publicat: 02 mai 2025, 16:45, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cât de sigure sunt parolele create cu ChatGPT şi alte modele AI
Cât de sigure sunt parolele create cu ChatGPT şi alte modele AI

 Cei care sunt tentaţi să folosească inteligenţa artificială (AI) pentru generarea de parole, pentru a nu se mai chinui singuri să creeze o parolă puternică, au o surpriză neplăcută. Rirscurile sunt semnificative şi multe parole sugerate de AI pot fi sparte în cel mult o oră, arată un raport recent al companiei Kaspersky, jucător global în domeniul securităţii cibernetice.

„P@ssw0rd”, una dintre parolele „sigure” propuse de AI

Atracţia este evidentă: în loc să se chinuie să creeze o parolă puternică, utilizatorii pot, pur şi simplu, întreba AI-ul „Generează o parolă sigură” şi vor primi instant un rezultat. AI generează şiruri aparent aleatorii, evitând tendinţa umană de a crea parole previzibile, bazate pe cuvinte cunoscute. Dar aparenţele pot fi înşelătoare – parolele generate de AI nu sunt întotdeauna la fel de sigure pe cât par„, avertizează specialiştii de la Kaspersky.

Într-o lume în care majoritatea serviciilor online şi aplicaţiilor cer utilizatorului să creeze o parolă, gestionarea slabă a parolelor este agravată de folosirea unor combinaţii comune de nume, cuvinte din dicţionar şi cifre.

Aceste parole sunt relativ uşor de spart, iar dacă un infractor cibernetic obţine acces la una dintre ele poate obţine acces şi la o mulţime de alte conturi, spun specialiştii în securitate cibernetică.

Ei recomandă utilizatorilor să creeze parole unice şi aleatorii pentru a reduce vulnerabilitatea cauzată de reutilizarea aceloraşi parole.

Totuşi, crearea şi gestionarea parolelor poate fi o sarcină dificilă. Pentru a uşura acest proces, mulţi ar putea fi tentaţi să apeleze la modele lingvistice mari (LLMs) precum ChatGPT, Llama sau DeepSeek pentru a genera parole.

Rezultate alarmante la teste pentru parolele create de AI

Kaspersky a testat acest lucru generând o mie de parole folosind unele dintre cele mai cunoscute şi de încredere modele: ChatGPT (de la OpenAI), Llama (din grupul Meta), DeepSeek (din China). T

Toate modelele AI ştiu că o parolă bună trebuie să aibă cel puţin 12 caractere, să conţină litere mari şi mici, cifre şi simboluri.

Kaspersky a dezvoltat un algoritm de învăţare automată pentru a testa complexitatea parolelor şi a constatat că aproape 60% dintre acestea pot fi sparte în mai puţin de o oră, folosind plăci grafice moderne sau instrumente de spargere în cloud.

Aplicat la parolele generate de AI, rezultatele au fost alarmante:

  • 88% dintre parolele generate de DeepSeek şi 87% de Llama nu erau suficient de sigure pentru a rezista unui atac sofisticat.
  • ChatGPT a avut performanţe ceva mai bune, dar, chiar şi aşa, 33% dintre parolele sale nu au trecut testul de securitate Kaspersky.