Cât de ușor este pentru companiile din România să angajeze personal străin?

De ceva vreme, companiile românești optează pentru forță de muncă din afara țării pentru a suplimenta posturile vacante.

Procesul de angajare, deși poate părea simplu, implică numeroase proceduri. Cerințele legale și administrative de angajare a personalului străin sunt doar câteva dintre principalele norme după care firmele se ghidează.

Care este legislația în vigoare cu privire la angajarea personalului străin în România?

Printre cele mai importante reglementări de care angajatorii trebuie să țină cont se regăsesc:

Legea nr. 122/2006 – Potrivit reglementării, azilul este acordat doar străinilor care, din motive temeinice, se tem să se întoarcă în țara de origine. Motivele pot fi persecuția din partea autorităților sau a unor grupuri din societate.

Legea nr. 199/2010 – Străinii pot lucra în România doar cu permis de muncă, cu excepția cetățenilor Uniunii Europene.

Hotărârea Guvernului nr. 1022/2013 – Permisiunea de ședere poate fi eliberată pentru o perioadă de până la 5 ani, în funcție de scopul stabilirii în România.

Care este procesul de recrutare și selecție a candidaților străini?

De regulă, selecția candidaților străini se desfășoară în baza mai multor etape. Companiile selectează cu mare atenție viitorii colaboratori. Fie că e vorba de muncitori India sau forță de muncă din alte regiuni, se ține cont de elemente precum:

Identificarea nevoilor organizaționale: Pentru a stabili profilul și cerințele unui candidat străin, este necesar ca firma sau organizația să-și identifice nevoile organizaționale.

Evaluarea CV-urilor: Evaluarea și examinarea CV-urilor este efectuată pentru a stabili dacă potențialii candidați îndeplinesc cerințele prealabile ale rolului. Alinierea cu obiectivele instituției este foarte importantă.

Evaluare tehnică sau psihologică: Anumite instituții pot acorda candidaților evaluări tehnice sau psihologice pentru a verifica gradul de competență.

Fără doar și poate, procesul diferă în funcție postul ocupat, dar și de așteptările companiei angajatoare.

Care sunt țările din care provin cei mai mulți candidați?

Cu toate că forța de muncă străină poate fi selectată de pe toate continentele, Asia rămâne preferata angajatorilor români.

Printre cele mai întâlnite țări de proveniență ale forței de muncă străine se numără:

Nepal – În România se regăsește la momentul actual o categorie generoasă de muncitori Nepal. Cetățenii asiatici aleg țara noastră pentru salariile rezonabile pe care le oferă. Pentru nepalezi raportul dintre muncă și remunerație este unul foarte bun. În plus, sunt atrași de elemente precum nivelul de trai sau ritmul de lucru mult mai abordabil.

India – Forța de muncă din India poate fi regăsită în toată Europa. În principal, indienii fug de un stil de viață deficitar și de absența locurilor de muncă din țara de origine. Tocmai de aceea, România adăpostește o comunitate semnificativă de muncitori indieni calificați.

Vietnam – În ultimii ani, tot mai mulți muncitori din Vietnam au început să lucreze în diverse sectoare din România. Comunitatea vietnameză activează în domenii precum construcțiile, agricultura sau producția.

China – De obicei, muncitorii chinezi care vin să lucreze în România sunt angajați de companii chinezești. De asemenea, companiile românești care au parteneriate cu firme chinezești recrutează forță de muncă locală. Chinezii sunt adesea poziționați drept specialiști în domenii precum IT-ul sau ingineria, dar există și cazuri în care lucrează în construcții sau în alte sectoare.

Sri Lanka – Există mai multe motive pentru care muncitorii din Sri Lanka vin să lucreze în România. Unul dintre principalele aspecte care îi atrage este dezvoltarea semnificativă în domeniul IT-ului. De partea cealaltă, Sri Lanka are o piață relativ mică pentru domeniul IT, care nu satisface nevoile locuitorilor.

Utilizarea forței de muncă din Asia în piața muncii din România este un atu semnificativ pentru angajatori. De asemenea, personalul străin se bucură de avantaje diverse.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...