Cât de ușor putem fi manipulați? Exemple din istorie în care oamenii au luat de bun ce au văzut la televizor

Publicat: 10 mart. 2022, 20:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE
Cât de ușor putem fi manipulați? Exemple din istorie în care oamenii au luat de bun ce au văzut la televizor
Facebook a lansat un program anti-fake news în România

Seara trecută am asistat la isteria oamenilor care s-au înghesuit la pompele de benzină de teama că prețul combustibilului va exploda. În final s-a dovedit faptul că totul a fost o panică generală care a pornit de la o simplă fotografie. Cetățenii nu sunt însă de condamnat pentru că avem exemple clare în istorie în care oamenii au luat de bun cam tot ce au văzut la televizor.

Ziua în care BBC și-a convins publicul că spaghetele cresc în copaci

Marea păcăleală a BBC a fost făcută la 1 aprilie 1957. „Panorama”, o emisiune de știri credibilă, a difuzat un material despre copacii care fac spaghete.

„Nimic nu se compară cu spaghetele crescute la casa omului”, cu această afirmație începea cea mai mare păcăleală de 1 aprilie din istorie.

Prezentatorul Richard Dimbleby a fost naratorul acestui segment de trei minute, explicând că o iarnă blândă și o primăvară venită devreme, combinate cu exterminarea unui anumit tip de gărgăriță care devorează pastele făinoase, au dus la o recoltă bogată de spaghete în orășelul Ticino, din Elveția.

Imaginile care însoțeau știrea înfățișau o familie de fermieri care culegeau recolta anuală, adunând fire de spaghete din copaci și întinzându-le la uscat sub soarele amiezii. Mulțumită încrucișării selective, explica Dimbleby, fiecare fir a ajuns la „lungimea perfectă”.

Apoi, prezentatorul a relatat că procesul de recoltare era diferit de cel din nordul Italiei, unde pastele erau crescute pe „vaste plantații de spaghete”.

La sfârșitul emisiunii era difuzat un grup de oameni care închinau un pahar în cinstea recoltei și mâncau din pastele abia recoltate, la un restaurant în aer liber.

Inclusiv un director BBC a picat „în plasă”

Totul sună foarte absurd, dar oamenii s-au lăsat păcăliți. Unii spectatori au sunat la BBC, întrebând de unde ar fi putut să-și cumpere un copac cu spaghete. Iar răspunsul a fost: „Puneți o mlădiță de spaghete într-o conservă cu sos de roșii și să sperăm că se va prinde”.

Printre cei păcăliți s-a numărat directorul general al BBC, care a văzut transmisiunea și i-a mărturisit soției sale că nu a știut că spaghetele cresc în copaci.

Când s-a aflat adevărul, reacțiile au fost diverse: unii au crezut că era o păcăleală genială, alții nu au fost deloc amuzați. Deci, cum de a reușit păcăleala?

Cum s-au lăsat păcăliți oamenii?

În primul rând, „Panorama” era o emisiune de știri foarte serioasă, iar Dimbleby era un jurnalist sobru și foarte respectat, care relatase despre subiecte precum debarcarea din Normandia și încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Mai mult, în anii ’50, în Marea Britanie se consumau masiv carne și cartofi, iar spaghetele nu erau un aliment foarte obișnuit, așa că cei păcăliți au spus că nu aveau de unde să știe adevărul. Cel care a venit cu ideea a fost cameramanul emisiunii, Charles de Jaeger.

Acesta și-a adus aminte cum profesorii lui din Austria certau elevii, spunându-le că erau atât de proști, încât probabil că credeau că spaghetele creșteau în copaci.

Membrii echipei de știri au întins fire de spaghete pe crengile copacilor, la fel ca beteala de pe pomul de Crăciun. Aceasta a fost una dintre primele păcăleli transmise la televizor și a dat naștere unei întregi cohorte de păcăleli de-a lungul anilor.

Spaghete amenințate de „viermele de spaghete”

În 1967, australienii au orchestrat, la rândul lor, o păcăleală care implica spaghetele: un radio din Melbourne a difuzat un raport despre spaghetele australiene, crescute în Victoria de imigranți sicilieni, spaghete care erau amenințate de a fi atacate de „viermele de spaghete”.

Burgerul Burger King rotit pentru un gust mai bun

Într-o circulară de presă din 1998, Burger King a anunțat o nouă ofertă: un burger Whooper (cei de la companie susțineau că burgerul era rotit cu 180 de grade la stânga, redistribuind-se astfel condimentele și prevenind îngrămădirea lor în partea din dreapta a chiflei, ceea ce avea drept rezultat o experiență mai plăcută atunci când mâncai produsul respectiv).

Big Ben și noul cadran digital

Iar în 1980, BBC a mai regizat o păcăleală – de data aceasta, susținând că unul dintre cele mai iubite simboluri din Londra, Big Ben, avea să-și schimbe cadranul cu unul digital.