Cât lapte pot să vândă micii producători direct din ferma de familie

Publicat: 20 dec. 2023, 18:42, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Cât lapte pot să vândă micii producători direct din ferma de familie
gripa aviara vaci de lapte CDC - SUA

Micii fermieri pot să vândă direct până la 300 litri de lapte crud pe zi, 300 kg pește pe săptămână și până la 1.500 kg de brânzeturi pe săptămână, potrivit unui proiect de lege publicat de  Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA),  

 Acesta stabilește limite pentru produsele vândute direct din ferma de familie, inclusiv de exploatațiile care valorifică lapte prin automate.

Proiectul se află în dezbatere publică și stabilește care sunt regulile pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute de fermieri, arată Agrointel.

ANSVSA stabilește cantități maxime de produse de origine animală pe care micii producători le pot vinde direct către consumatori. Este vorba de până la 300 litri de lapte crud/zi, 300 kg pește/săptămână, 10 unități de vânat mari sau 100 de unități de vânat mici/an,  până la 1.500 kg de brânzeturi pe săptămână.

Trebuie îndeplinite cerințe de salubritate, iar produsele să poată să fie identificate prin etichetă. Vânzarea se face fie direct de la fermă, fie în spații special amenajate de autoritățile locale.

Scopul acestei măsuri este facilitarea accesului consumatorilor la produse proaspete de la producătorii locali, dar și creșterea veniturilor micilor fermieri.

Vânzarea directă include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale.

Nu sunt incluse, însă, activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar. Pentru acestea nu există limite din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.

 Mai trebuie precizat că producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară – halate, șorțuri, bonete și mănuși curate, dar și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor, după cum se arată în proiectul de act normativ.