Câte decese puteau fi evitate prin vaccinare?

Numărul deceselor provocate de COVID ar fi fost de 20 de ori mai mic în această toamnă, dacă rata de vaccinare din România ar fi fost la un nivel mai ridicat, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Medicul speră ca proporția celor vaccinați cu cel puțin o doză să ajungă, până la sărbători, la 50 la sută, pentru că din ianuarie, România s-ar putea confrunta cu valul 5 al pandemiei.

Valeriu Gheorghiță a arătat că în acest moment, 47 la sută din populația adultă a României, cu vârsta de peste 18 ani, este vaccinată cu cel puțin o doză. În ceea ce privește poporția populației vaccinate complet, aceasta a ajuns undeva la 45 la sută, iar dacă se ține seama de întreaga populație eligibilă pentru vaccin, adică toți cei care au împlinit 12 ani, atunci rata de vaccinare a celor imunizați cu cel puțin o doză se situează la 44 la sută.

„Am mai recuperat din deficitul de vaccinare, dar este evident insuficient”, a punctat medicul, arătând că în cazul variantei Delta, mult mai transmisibile, rata de vaccinare a populației ar trebui să fie undeva la peste 80 la sută pentru a atenua impactul, conform Digi24.

Întrebat câte dintre cele aproximativ 20.000 de decese înregistrate în această toamnă puteau fi evitate, dacă rata de vaccinare ar fi fost mai mare, Valeriu Gheorghiță a spus că ar fi fost de cel puțin 20 de ori mai puține, pentru că rata de deces la o persoană vaccinată cu schemă completă este de 20 de ori mai redusă. „Or, din acest punct de vedere, în loc de 20.000 de decese, am fi putut să avem 1.000 maxim”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...