Câte mandate în Parlament a câștigat PSD?

Conform liderului PSD Marcel Ciolacu, social-democrații au 110 de mandate la Camera Deputaţilor şi 48 de mandate la Senat.

Marcel Ciolacu susține că PSD ar trebui să fie chemat primul la consultările de la Palatul Cotroceni având în vedere că partidul a câștigat alegerile.

„În acest moment, PSD are 110 mandate la Camera Deputaţilor şi 48 de mandate la Senat. E partidul cu cele mai multe mandate şi de aceea eu rămân surprins de modul de abordare al negocierilor şi felul în care interpretează preşedintele Iohannis Constituţia. Se pare că asistăm la o confiscare a votului românilor şi o gaşcă de pierzători vor să îşi transforme acest vot de blam oferit de români într-o victorie. Lucru nepermis într-un stat democratic şi european. Negocierile parcă s-au dus într-un ridicol, nu se ţine cont de criza sanitară şi de marile provocări pentru 2021. Am ajus să ni se povestească de un preşedinte de partid pentru că nu ştiu ce caută acum la Cotroceni, pentru că preşedintele PNL avea relaţii instituţionale cu şeful statului. Nu ştiu acum cum îşi permite să se ducă la Cotroceni şi să scrie pe bileţele nume de prim-miniştri. Într-un stat democratic aceste consultări se fac în urma unui calendar anunţat oficial pe agenda publică a preşedintelui României, deoarece preşedintele nu e al PNL sau USR, preşedintele ia act de rezultate, invită partidul cu cele mai multe mandate primul la consultări şi apoi face negocieri oficial”, a afirmat Marcel Ciolacu joi la Digi 24.

Ciolacu spune că dacă PSD nu va fi chemat primul la consultări nu va mai merge deloc la Palatul Cotroceni pentru negocieri.

Decizia mea este foarte clară, dacă nu suntem invitaţi primul partid la aceste negocieri, o să propun colegilor mei să nu participăm la aceste negocieri, dar ţinând cont că premierii se fac pe bileţele de către Orban, Iohannis şi cine a mai fost pe acolo, o să luăm acest lucru în discuţie azi cu colegii şi o să venim să vă comunicăm ce decizie am luat. Democraţia e una peste tot, dacă preşedintele doreşte să respecte jocul democratic şi Constituţia ţării. Am şi o analiză cu colegii (în Consiliului Politic Naţional de joi – n.r.) în ceea ce priveşte scorurile luate pe fiecare zonă, să vedem ce trebuie îmbunătăţit, avem decizia privind domnul Rafila să fie propunerea de premier a partidului, care conform statutului trebuie trecută prin votul partidului. În acest moment acelaşi lucru vi-l spun, lăsaţi-mă să vorbesc cu colegii mei să validăm strategia şi apoi o să o comunicăm, categoric”, a precizat Ciolacu.

Întrebat despre o listă de miniştri ai PSD, Ciolacu a spus: „Abordarea PSD este total diferită de când sunt preşedinte al PSD şi am venit cu o propunere în persoana domnului Rafila, om politic deoarece a şi candidat pe listele PSD, dar un specialist în domeniul său recunoscut atât naţional, cât şi internaţional. Am mai vehiculat nişte nume – domnul Cristian Socol de exemplu la Finanţe, la fel un specialist şi profesor la ASE, domnul Azamfirei pentru minister al Educaţiei, rectorul de la UMF Târgu Mureş, doamna Maia Teodoroiu pentru Ministerul Justiţiei. După cum vedeţi numai nume noi şi oameni care au confirmat deja în domeniile în care activează”.

Joi va avea loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional în care urmează să fie desemnată persoana propusă de PSD pentru funcția de premier.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole