Câteva mii de fermieri din Brăila, în pericol să piardă despăgubirile la secetă

Peste 2.300 de fermieri din judeţul Brăila se află în situația de a pierde despăgubirile acordate de Guvern pentru culturile agricole calamitate de secetă pe o suprafaţă totală de 28.700 hectare. Motivul este faptul că au recoltat culturile înainte ca reprezentanţii comisiilor de constatare a procentului de calamitare să ajungă în teren.

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenția asupra „modului scandalos în care unii funcţionari din direcţiile agricole judeţene şi-au desfăşurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafeţelor calamitate”.

În multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, susține Asociația, ceea ce va face ca fermierii respectivi să fie excluşi de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform Ordonanţei de Urgenţă adoptate pe 17 noiembrie, de Guvernul României.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, Traian Cişmaş, susține că nu este vina DADR că actul normativ privind despăgubirile a fost publicat după ce fermierii au recoltat.

„Există un ordin de ministru din anul 2020, care spunea că înştiinţările pentru culturile calamitate se depun până pe 15 mai. Mai apoi, pe 29 iunie, s-a dat un alt ordin, care a prelungit termenul de depunere până la 1 august. Mulţi fermieri au făcut înştiinţări potrivit noului ordin. Comisiile de constatare au avut ca perioadă de deplasare în teren 1-15 august. În multe cazuri, culturile erau deja recoltate când au ajuns comisiile şi nu s-a mai putut constata gradul de calamitare. Aceste comisii au fost formate din reprezentanţii a trei instituţii: Direcţia Agricolă, APIA şi primăria acelei localităţi. S-au încheiat procese-verbale, fără a se trece procentul de calamitare a culturilor. Nu e vina DADR că actul normativ a venit după ce fermierii au recoltat”, a afirmat Traian Cişmaş.

La nivelul judeţului Brăila, în anul agricol 2021-2022, au fost afectate de seceta pedologică 107.412 hectare, din care 16.773 hectare culturi de toamnă. În total, în anul agricol 2021-2022, în judeţul Brăila, au fost cultivate  348.537 hectare.

Citește și N-am avut de ales, spune patronul Unicarm despre investiția în ferma de vaci de lapte

3 COMENTARII

  1. Indolenta funcționarilor publici,v-a distruge mediul de afaceri.In agricultura și zootehnie lucrezi non stop,fiind o mare urgenta, acești funcționari publici nu cred ca oboseau,dacă lucrau de la ora 8 până la orele 17-18,fiind vara,inclusiv sâmbăta și duminica.Plus ca au venit la constatare,după începerea recoltatului.Nu înțeleg ce i-a reținut sa vina la momentul optim.

  2. Incompetenta. Toți sunt angajați numai pe baza de relații. Mulți nu au nici o legătură cu agricultura. Sa se verifice
    de cineva(presa, organe competente, etc…). Cândva trebuie sa spargă buboiul? 0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...