Câteva mii de fermieri din Brăila, în pericol să piardă despăgubirile la secetă

Publicat: 23 nov. 2022, 08:46, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Câteva mii de fermieri din Brăila, în pericol să piardă despăgubirile la secetă

Peste 2.300 de fermieri din judeţul Brăila se află în situația de a pierde despăgubirile acordate de Guvern pentru culturile agricole calamitate de secetă pe o suprafaţă totală de 28.700 hectare. Motivul este faptul că au recoltat culturile înainte ca reprezentanţii comisiilor de constatare a procentului de calamitare să ajungă în teren.

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenția asupra „modului scandalos în care unii funcţionari din direcţiile agricole judeţene şi-au desfăşurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafeţelor calamitate”.

În multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, susține Asociația, ceea ce va face ca fermierii respectivi să fie excluşi de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform Ordonanţei de Urgenţă adoptate pe 17 noiembrie, de Guvernul României.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, Traian Cişmaş, susține că nu este vina DADR că actul normativ privind despăgubirile a fost publicat după ce fermierii au recoltat.

„Există un ordin de ministru din anul 2020, care spunea că înştiinţările pentru culturile calamitate se depun până pe 15 mai. Mai apoi, pe 29 iunie, s-a dat un alt ordin, care a prelungit termenul de depunere până la 1 august. Mulţi fermieri au făcut înştiinţări potrivit noului ordin. Comisiile de constatare au avut ca perioadă de deplasare în teren 1-15 august. În multe cazuri, culturile erau deja recoltate când au ajuns comisiile şi nu s-a mai putut constata gradul de calamitare. Aceste comisii au fost formate din reprezentanţii a trei instituţii: Direcţia Agricolă, APIA şi primăria acelei localităţi. S-au încheiat procese-verbale, fără a se trece procentul de calamitare a culturilor. Nu e vina DADR că actul normativ a venit după ce fermierii au recoltat”, a afirmat Traian Cişmaş.

La nivelul judeţului Brăila, în anul agricol 2021-2022, au fost afectate de seceta pedologică 107.412 hectare, din care 16.773 hectare culturi de toamnă. În total, în anul agricol 2021-2022, în judeţul Brăila, au fost cultivate  348.537 hectare.

Citește și N-am avut de ales, spune patronul Unicarm despre investiția în ferma de vaci de lapte