Câți ani împlinește Alain Delon. Cum a ajuns din ajutor de măcelar, actor

Publicat: 08 nov. 2021, 21:30, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Câți ani împlinește Alain Delon. Cum a ajuns din ajutor de măcelar, actor

Star al cinematografiei franceze, Alain Fabien Maurice Marcel Delon s-a născut la 8 noiembrie 1935. Nimic din copilăria tulbure sau din adolescența plină de peripeții a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani.

Timp de 6 decenii, el a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au scris istorie. ”Rocco și frații săi” (1960), ”În plin soare” (1960), ”Eclipsa” (1962), ”Ghepardul” (1963), ”Laleaua neagră” (1964), ”Samuraiul” (1967), ”Borsalino” (1970), ”Notre histoire” (1984) sau ”Pe cuvânt de polițist” (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

Alain Delon a avut o copilărie grea. Părinții lui au divorțat când el avea numai patru ani și s-au recăsătorit. Alain Delon a fost trimis să locuiască cu părinți adoptivi. Noua sa casă era plasată fix lângă o închisoare, acolo unde tatăl adoptiv lucra ca gardian. Când părinții adoptivi au murit, copilul a revenit la mama sa, lucrând ca ajutor de măcelar.

La 17 ani s-a înscris în marina franceză, iar între 1953 și 1954 a participat activ în primul război din Indochina. Delon a povestit că din cei patru ani petrecuți în serviciul militar a petrecut 11 luni într-o închisoare militară din motive de disciplină. După ce a părăsit armata, lucra pe unde găsea, însă prietenia cu actrița Brigitte Aubur i-a schimbat viața. Prin ea a ajuns la Festivalul de Film de la Cannes, unde a reușit să obțină primele roluri din cariera sa. Frumusețea magnetică și farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deși i s-a oferit șansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Alain Delon decide să-și înceapă cariera în Franța, unde se lansează în 1957 în ”Quand la femme s’en mêle” (r. Yves Allégret). În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.

Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze

După rolul din ”Ghepardul” (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Alain Delon îl consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. În ”Le cercle rouge” (1970), actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. ”Beautiful Killer”, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.