Câți ani împlinește violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: 15 sept. 2021, 21:00, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Câți ani împlinește violonistul Alexandru Tomescu
Photoshoot for Automobile Bavaria / BMW M4 Gran Coupe

Este cel mai cunoscut violonist român contemporan. A susţinut, până în prezent, de la debutul în 1983, peste 1.500 de concerte şi recitaluri în 33 de ţări, pe cinci continente. Vorbim despre violonistul român Alexandru Tomescu, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale la concursuri de muzică clasică.

S-a născut la 15 septembrie 1976, în Bucureşti, şi a studiat vioara cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică ”George Enescu” din Bucureşti. De asemenea, începând de la vârsta de şase ani, a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Şi-a continuat educaţia la Conservatorul din Bucureşti (1995-1999), cu renumitul violonist şi profesor Ştefan Gheorghiu. Alexandru Tomescu a obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) şi, respectiv, Tibor Varga (2001). În paralel, a urmat cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers, cu Thomas Zehetmair şi Werner Scholz, potrivit www.orchestreradio.ro.

Are dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu

Este câştigătorul a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale – peste 100 de premii I naţionale şi 26 de distincţii internaţionale.În mai 2019 a susţinut o serie de concerte în Anglia, ca solist al Orchestrei Filarmonicii Regale, sub bagheta dirijorilor Gabriel Bebeşelea şi Christopher Petrie, menţionează site-ul https://www.festivalenescu.ro/.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD şi DVD. Este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, alături de care a susţinut zeci de concerte în ţară şi în străinătate şi este Ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, notează https://www.turneulstradivarius.ro/. Tomescu este cel care a demarat proiectul „Stradivarius Elder-Voicu: 2008 – 2012”, constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni. În 2017, a câştigat dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023.

Cu sufletul plin şi cu nerăbdarea de a începe următoarele proiecte muzicale”

Sub genericul ”Turneul Internaţional Stradivarius”, violonistul a concertat în numeroase localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance. În 2021, Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu şi pianistul spaniol, Josu De Solaun, au susţinut 13 concerte în 12 oraşe din ţară, în perioada 25 iulie-11 august, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Turneului Internaţional Stradivarius numit „Odă Bucuriei”, cunoscută şi ca Simfonia a IX-a, de Ludwig van Beethoven, într-o transcripţie pentru vioară şi pian de Hans Sitt. „Am încheiat turneul 2021 cu sufletul plin şi cu nerăbdarea de a începe următoarele proiecte muzicale„, declara cu acest prilej violonistul Alexandru Tomescu, 

Violonistul Alexandru Tomescu este cadru didactic asociat al Facultăţii de Muzică şi Teatru la Universitatea de Vest din Timişoara începând din anul şcolar 2020-2021 şi visiting professor la Universitatea Musical Arts Madrid, Spania, potrivit https://www.turneulstradivarius.ro/.