Câți bani a pompat România în Ucraina dacă în 2024 s-au „risipit”, fără urmă, vreo 10 miliarde de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/UCRAINA-SLAVA.jpg)
După mai bine de trei ani și ceva de la izbucnirea războiului din Ucraina, nu se știe exact câți bani a cheltuit România pentru ajutorarea și înarmarea ucrainienilor. Dar, misterul a fost, oarecum, lămurit de un institut german.
Foștii premieri Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, dar și actualul prim-ministru Ilie Bolojan, s-au declarat susținători ai Ucrainei, dar niciunul nu a precizat câți bani a pompat România în ajutorarea Ucrainei, dar și pentru înarmare.
Marcel Ciolacu: „Cheltuielile cu războiul din Ucraina, care au costat țara noastră, direct și indirect, între 2 și 3% din PIB”
Singura referire la cheltuielile României cu Ucraina a fost făcută pe 27 septembrie 2023 de ex-premierul Marcel Ciolacu, care a declarat la „Interviurile Digi24“ că, în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, a explicat că România nu poate atinge ținta de deficit impusă și din cauza cheltuielilor cu războiului din Ucraina, care au costat țara, direct și indirect, între 2 și 3% din PIB, cu toate că Executivul de la Bruxelles a apreciat că cheltuiala se ridică la doar 1% din PIB.
Dar misterul finanțărilor făcute pentru Ucraina de 41 de state, inclusiv România, a fost elucidat recent de un studiu extrem de amplu realizat de Institutul pentru Economie Mondială de la Koln (Ukraine Support Tracker – A Database of Military, Financial and Humanitarian Aid to Ukraine). Analiza cercetătorilor germani s-a bazat pe transferurile de la guvern către Ucraina, dar nu au fost cuantificate donațiile sau transferurile private ale organizațiilor internaționale, precum Crucea Roșie.
România a transferat către Ucraina 0,4% din PIB
Potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Economie Mondială de la Koln, România a transferat către Ucraina, atenție, doar 0,4% din PIB. Pentru acest an, PIB-ul României este estimat la 1.912 miliarde lei, adică circa 390.204.081.632 euro, fiind mai mare cu 1,5% decât în 2024. Asta înseamnă că PIB-ul României în 2024 a fost în jur de 384 de miliarde de euro. Dacă luăm în calcul ce a spus Marcel Ciolacu că 3% din PIB-ul României a mers către Ucraina, reiese că, în 2024, țara noastră i-a ajutat pe ucrainieni cu circa 11,5 miliarde de euro. Însă, institutul german a evidențiat faptul că ajutorul României pentru Ucraina a fost de 0,4% din PIB, ceea ce reprezintă circa 1,5 miliarde de euro, adică cu 10 miliarde de euro mai puțin decât a anunțat Marcel Ciolacu.
Întrebări încă fără răspuns
Întrebarea care se pune și al cărei răspuns ar trebui dat de autoritățile române este: Unde s-au dus, în 2024, cele 10 miliarde de euro? Au plecat acești bani din România către Ucraina ori s-au „rătăcit” prin țara noastră? Dar, în 2022 și 2023, oare câți bani au plecat din România către Ucraina ori s-au „risipit” prin țara noastră? Însă, există și ipoteza ca banii trimiși către Ucraina să depășească 3% din PIB și atunci suma risipită sau trimisă să fie mult mai mare!
„Europa a depășit, pentru prima dată, din iunie 2022, SUA în ceea ce privește ajutorul militar total acordat Ucrainei”
Institutul pentru Economie Mondială de la Koln a precizat în acest studiu că fluxurile de ajutor către Ucraina s-au modificat semnificativ în martie și aprilie 2025. Deși Statele Unite nu au alocat niciun ajutor nou în această perioadă, țările europene și-au sporit sprijinul. Drept urmare, Europa a depășit, pentru prima dată din iunie 2022, SUA în ceea ce privește ajutorul militar total, totalizând 72 de miliarde de euro, comparativ cu 65 de miliarde de euro din partea SUA.
Cu toate acestea, creșterea nu a fost distribuită uniform în Europa. State precum țările nordice și Regatul Unit și-au intensificat semnificativ ajutorul, în timp ce altele, precum Germania, au menținut niveluri mai moderate.
„Acestea sunt printre principalele constatări ale celei mai recente actualizări a Ucraine Support Tracker, care include date până în aprilie 2025”, se menționează în finalul studiului elaborat de cercetătorii germani.