Câți bani a tocat pe deplasări conducerea Ministerului Turismului. EXCLUSIV

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) are o structură de conducere extrem de stufoasă și preocupată de plimbări prin țară și, mai ales, prin străinătate, ceea ce a făcut ca o parte din bugetul instituției să se ”evapore” pe excursiile acestora.

Ministrul Daniel Cadariu, promotorul batistei pe țambal

La ora actuală Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) condus de ministrul Daniel Cadariu, impus de baronul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, are o structură de conducere foarte stufoasă, adică cinci secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Este vorba de secretarii de stat Laurențiu Ioan Rus-PSD, Tudorița Lungu-PNL, Angel Iulian Călin-PSD, Dimitrie Horațiu Clepan-PSD, Cătălin Canciu-PNL, de secretarul general Darius Georgel Vodă și doi secretari generali adjuncți-Corneliu Cîrstea și Gheorghe Dănuț Bogdan.

Însă, anul trecut, a avut loc și o rocadă la nivel de secretari de stat în acest minister, adică PNL Brăila l-a înlocuit pe Florin Dobrescu cu Cătălin Canciu. Pentru a afla cam pe unde a mișunat anul trecut această trupă de demnitari de la MAT, PUTEREA a solicitat ministrului Daniel Cadariu să precizeze cam cât s-a cheltuit cu deplasările acestora.

Suprinzător, ministrul a refuzat timp de 60 de zile să răspundă la solicitarea noastră, fapt pentru care ne-am adresat premierului Nicolae Ciucă. Imediat a venit și răspunsul la solicitarea noastră și, astfel, am aflat pe unde s-au plimbat demnitarii de la acest minister și câți bani s-au cheltuit.

Bilanț deplasări: 150 de zile, 50.000 de euro

Potrivit informațiilor furnizate într-un final de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, cei din conducerea acestui minister s-au ”plimbat” anul trecut vreo 150 de zile, dintre care 100 de zile le-au petrecut prin străinătate.

Pentru deplasările echipei de conducere a lui Daniel Cadariu, MAT a cheltuit anul trecut circa 240.000 de lei, adică vreo 50.000 de euro (vezi documentul în facsimil). Rămâne însă un mare semn de întrebare: Care a fost eficiența acestor deplasări și ce a avut de câștigat MAT de pe urma acestor deplasări?

Lucian Ioan Rus, lider la deplasări

Cele mai multe zile petrecute în afara ministerului- 30, le-a înregistrat secretarul de stat Lucian Ioan Rus, fiul fostului lider PSD Hunedoara și ex-vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. 

Pe locul doi în acest top s-a situat cu 26 de zile liberala Tudorița Lungu, fost deputat PNL, subprefect și prefect al județului Bacău, iar locul trei a fost ocupat cu 22 de zile Angel Călin și Horațiu Clepan.

Tudorița Lungu, turistul OMD

Un caz mai aparte al deplasărilor este cel al secretarului de stat Tudorița Lungu care anul trecut a bătut țara sub pretextul că promovează înființarea OMD-urilor, dar mai mult a încurcat înființarea acestora. Și o dovadă în acest sens reiese din faptul că Tudorița Lungu a mers în 12 județe și la ora actuală în acele județe nu există încă înființat un OMD.

Horațiu Clepan, liderul deconturilor de deplasare din MAT

Din punct de vedere al cheltuielilor decontate de MAT pentru deplasările în țară și străinătate ale demnitarilor, primul loc este ocupat de secretarul de stat Horațiu Clepan cu 56.485 de lei, adică vreo 11.500 de euro, ceea ce reprezintă vreo cinci salarii de secretar de stat.

Horațiu Clepan a fost în 2015 șef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier Alba, iar în 2018 a fost director al Agenției pentru Protecția mediului Alba. Pe locul doi s-a situat Lucian Ioan Rus cu 44.621 de lei, ceea ce a însemnat vreo 9.100 de euro, iar pe trei, Tudorița Lungu cu 35.465 de lei, adică vreo 7.300 de euro.

Fostul polițist Corneliu Cîrstea, excursionistul de lux al MAT

O situație mai inedită a deplasărilor de la acest minister este cea a secretarului general adjunct al MAT, Corneliu Cîrstea, fost subprefect al Capitalei. Însă, în perioada 2005-2016 a lucrat ca expert superior în Corpul de Control al MAI, iar în perioada 1983-1995 a fost economist-șef Birou Împrumuturi la S.C ARO S.A.

Acesta, în calitate de secretar general adjunct al MAT a avut două deplasări extrem de costisitoare, una de 7 zile în Dubai și alta de 11 zile în Tunisia. Pentru cele 18 zile de sejur la Dubai și Tunisia ale lui Corneliu Cîrstea, MAT a cheltuit 29.051 de lei, adica vreo 6.000 de euro. Oare de ce a mers Corneliu Cîrstea în Dubai și Tunisia și ce a avut de câștigat MAT și România în urma acestor deplasări?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...