Câți bani cheltuie românii pe alcool. Ce mai mare creștere din UE din ultimii 10 ani

Românii sunt pe primul în Uniunea Europeană la capitolul bani cheltuiți pe alcool. Conform Eurostat, în ultimii 10 ani România a înregistrat cea mai mare creștere din UE la cheltuielile pentru alcool.

Anul trecut gospodăriile europene au cheltuit 117 miliarde euro, adică echivalentul a 0,8% din PIB-ul Uniunii Europene. Această cifră reprezintă 1,6% din cheltuielile totale de consum.

Din aceste calcule sunt scoase băuturile alcoolice vândute în restaurante și hoteluri.

Cât cheltuie europenii pe alcool

Media de 1,6% este depășită de Letonia (4,8%), Estonia (4,7%) și Lituania (3,7%).

În Grecia și Italia cehtuielile pe alcool sunt sub 1%.

„În ultimul deceniu, ponderea cheltuielilor pe alcool a scăzut în 13 state membre ale UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 5,5% la 3,7%, adică o scădere de 1,8 puncte procentuale), urmată de Letonia (1,5 puncte procentuale), Bulgaria (1,3 pp) și Estonia (1,1 pp)”, arată Eurostat.

În schimb, în șapte state membre ale UE, cheltuielile pe alcool au crescut. Cele mai mari creșteri sunt înregistrate în România (de la 2,1% din cheltuielile totale în 2009 la 2,6% în 2019, creșterea fiind de 0,5 puncte percentuale) și Portugalia (de la 1,1% la 1,4%, +0,3 pp).

În șase state membre ale UE – Danemarca, Germania, Franța, Italia, Olanda și Slovenia – această pondere a rămas stabilă.

1 COMENTARIU

  1. Iarasi un studiu,facut din birou,departe de realitatea din ,,teren,, .Ma refer la faptul ca nu au fost luate in calcul cel putin 2 elemente,1.Cantitatea de alcool,produsa ,,artizanal,,in gospodariile proprii,(deloc neglijabila)care nu este cuprinsa, ca sume cheltuite pe alcool,de catre romani. 2.Populatia Romaniei ,pe fondul migratiei,in ultimii 10 ani,a scazut cu cateva milioane de cetateni,care traiesc si muncesc(,,unii,,)in strainatate. Astfel ,tragand ,,linie,,daca studiul ar fi reflectat realitatea ,,din teren,,eram ,,de departe pe primul loc,, la cresterea consumului de alcool,pe cap de locuitor !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...