Câți deținuți au drept de vot la alegerile din acest an

Publicat: 24 sept. 2020, 12:14, de Ramona Feraru Kim, în ALEGERI , ? cititori
Câți deținuți au drept de vot la alegerile din acest an

Conform Constituției cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Pe de altă parte, nu au dreptul de a își exprima dreptul de vot, conform legii fundamentale „debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a susțină că din totalul deținuților care se află în penitenciare 17.960 au au drept de vot. Dintre aceștia, 15.652 și-au exprimat intenția de a vota la alegerile de duminică.

În urmă centralizării datelor primite de la toate unitățile din teritoriu, ANP a anunțat că în prezent sunt peste 20.000 de deținuți în România.

Urne speciale în închisori

Alegătorii deținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, votează prin intermediul urnei speciale.

În acest sens, ANP anunță că s-au luat mai multe măsuri, printre care identificarea deținuților cu drept de vot și informarea acestora cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot.

De asemenea, angajații ANP s-au asigurat că persoanele deținute să aibă un act de identitate valabil la dată scrutinului și au amenajat spații corespunzătoare în cadrul unității, pentru amplasarea urnelor și a cabinelor de vot.

Duminică au loc alegerile pentru primari și consilierii. Procesul electoral va avea loc în intervalul 7.00 – 21.00.