Câți jurnaliști a ucis pandemia

Publicat: 10 iun. 2021, 20:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Câți jurnaliști a ucis pandemia

Coronavirusul a ucis peste 1.500 de jurnaliști din 77 de țări de la declanșarea pandemiei. Potrivit ONG-ului Press Emblem Campaign (PEC), cele mai multe cazuri s-au înregistrat în India și Brazilia, state puternic afectate de Covid-19.

Secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a deplâns faptul că jurnaliştii sunt o categorie profesională deosebit de expusă virusului și, în acest sens, le-a mulțumit țărilor care au inclus jurnaliştii în grupurile prioritare pentru imunizare şi guvernelor care au luat măsuri pentru a ajuta familiile ziariştilor decedaţi.

Peste jumătate dintre decesele consemnate în rândul ziariştilor s-au înregistrat în America Latină, unde s-au a înregistrat 795 de morţi, urmată de Asia, cu 406 de decese, Europa cu 192, Africa, cu 57 şi America de Nord, cu 51.

Numărul ar putea fi mult mai mare

În ce priveşte ţările, mass-media din India a fost cel mai “lovită” cu cel puţin 246 de jurnalişti decedaţi în ultimul an şi jumătate, deşi, potrivit unor surse, cifra reală ar putea depăşi 400, Apoi vin în ordine Brazilia, cu 239 de ziarişti morţi de COVID-19, Peru cu 163, Mexic cu 112, etc. Următoarele zece ţări cele mai afectate din lume sunt în ordine Columbia, Italia, Bangladesh, Ecuador, SUA şi Iran.

PEC notează că numărul real al jurnaliștilor care au decedat din cauza Covid-19 ar putea fi mai mare, având în vedere că unele ţări nu dispun de informaţii fiabile, potrivit Agerpres.